Visokotehnološki kriminal

Uhićen osumnjičeni za ''visokotehnološki kriminal''

Uhićenog dovode u vezu sa krivičnim djelima "Neovlašteno presretanje računalnih podataka", "Odavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne" i "Iznuda" iz Krivičnog zakona Republike Hrvatske
Vijesti / Crna Kronika | 02. 04. 2022. u 10:23 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) su u okviru operativne akcije kodnog naziva "KUPA'' uhitili osobu A. B. iz Banja Luke za koju postoje osnovi sumnje da je u prethodnom vremenskom periodu izvršila više krivičnih djela visokotehnološkog kriminala.

Kako je priopćeno iz MUP-a RS u pitanju su krivična djela "Neovlašteno presretanje računalnih podataka", "Odavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne" i "Iznuda" iz Krivičnog zakona Republike Hrvatske, a na štetu pravne osobe Republike Hrvatske i drugih.

"U ovim aktivnostima, a po naredbi nadležnog suda, izvršeni su pretresi na tri lokacije koje koristi uhićena osoba i tom prilikom su pronađena i oduzeta sredstva izvršenja krivičnog djela i to: veći broj HARD diskova, USB stikovi, memorijske kartice, SIM kartice i ostali uređaji za čuvanje digitalnih podataka, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela", navode iz MUP-a RS-a.

Dodaju da će protiv ove osobe biti podnesen izvještaj o učinjenim krivičnim djelima postupajućem tužiteljstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close