Alarm

Vršnjačko nasilje sve brutalnije

Potrebno je obraćati pozornost na promjene u ponašanju djeteta, koje su prvi pokazatelj da nešto nije u redu.
Vijesti / Crna Kronika | 30. 10. 2022. u 14:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vršnjačko nasilje u Republici Srpskoj postaje sve brutalnije i to treba biti alarm da se ozbiljno pristupi ovom problemu, rekla je ombudsmanka za djecu Gordana Rajić.

Rajić je naglasila da je za sprečavanje ovog problema ključna uloga prevencije i rane intervencije.

"U slučajevima vršnjačkog nasilja posebno je važna suradnja između roditelja i škole, jer je jedino zajedničkim djelovanjem svih subjekata zaštite moguće osigurati adekvatnu zaštitu djece od svih oblika nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja", poručila je Rajićeva za BHRT.

Prema njenim riječima, važno je prepoznavanje svih oblika nasilja, a ne samo onih fizičke prirode.

Ona je istaknula da je potrebno obraćati pozornost na promjene u ponašanju djeteta, koje su prvi pokazatelj da nešto nije u redu.

"Ovo je posebno važno jer djeca često šute o nasilju, jer se plaše reakcije nasilnika, ali i da će reakcija subjekata zaštite izostati. Zato na nasilje moramo reagirati odmah, jer svaka propuštena prilika da ukažemo da je nasilje neprihvatljivo je zapravo potvrda da se može tolerirati", upozorila je Rajićeva.

Rajićeva je rekla da žrtva mora dobiti adekvatnu psihosocijalnu podršku, a počinilac nasilja biti adekvatno sankcioniran, kao da se mora voditi računa kada su i počinitelji i žrtve djeca da ta "sankcija" ima prvenstveno odgojni karakter s ciljem korigiranja ponašanja koje je dovelo do nasilnog ponašanja.

Ombudsman za djecu svake godine u školama Republike Srpske organizira edukativne radionice na kojima se djeci nastoji ukazati na to koja ponašanja nisu prihvatljiva, odnosno u kakvim se sve oblicima može javiti nasilje.

Na ovim radionicama djeca mogu naučiti kako i na koji način odreagirati kada su oni ili neko koga poznaju žrtve nasilja, s posebnim akcentom na nasilje na internetu.

Kopirati
Drag cursor here to close