Mirza prepričao kobnu noć

Vlasnica kuće u kojoj se otrovalo sedam radnika iz BiH ići će na sud

Vlasnica kuće u kojoj se otrovalo sedam radnika iz BiH ići će na sud
Vijesti / Crna Kronika | 17. 11. 2022. u 17:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velika tragedija koja se dogodila sredinom ožujka prošle godine u zagrebačkom Resniku kada su se oko ponoći u unajmljenoj kući otrovala ugljičnim monoksidom sedmorica radnika iz BiH, od kojih je državljanin Muhamed Z. (57) nažalost preminuo, dobit će pravosudni epilog.

Godinu i pol od tragedije koliko su potrajali izvidi, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 67-godišnje vlasnice kuće Z.K. za koju postoji osnovana sumnja da je počinila kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz članka 222. st. 1.i 2., a u vezi s člankom 215. Kaznenog zakona, piše Jutarnji list

Bez redovnih kontrola 

Tužiteljstvo je dosad otkrilo da je 67-godišnja vlasnica kuće početkom ožujka sklopila s jednim trgovačkim društvom ugovor o iznajmljivanju kuće u njezinom vlasništvu u kojoj su stanovali radnici tvrtke.

Ono što joj je, zapravo, uteg u cijeloj tragediji je da je okrivljenica, prema sumnjama tužiteljstva, "propustila voditi brigu o ispravnosti plinskog bojlera instaliranog u kupaonici te kuće i nije organizirala stručnu osobu za redoviti servis i pregled bojlera, kao i redovitu kontrolu dimnjačara".

Također, istražitelji su otkrili i da nije organizirala ni redovnu kontrolu plinskih instalacija pa je s takvim (ne)postupanjem pristala ugroziti život i zdravlje ljudi koji su boravili u toj kući.

"Uslijed neispravnosti dimnjaka, ventilacije kupaonice i zidnog grijača vode, došlo je do stvaranja visoke koncentracije ugljičnog monoksida iz plinskog bojlera u zraku, zbog čega je, tijekom večeri 23. ožujka 2021., došlo do ozljeđivanja sedmorice radnika, državljana Bosne i Hercegovine, koji su spavali u navedenoj kući, odnosno jedan je radnik smrtno stradao, a jedan je zadobio tešku tjelesnu ozljedu, dok su petorica radnika zadobila tjelesne ozljede", otkrivaju iz tužiteljstva.

Radnik prepričao 

Nakon tragedije, jedan od radnika Mirza Z. se prisjetio za Jutarnji list da su kobne večeri u navedenu kuću tek uselili. Bilo je oko 18 sati kada su ušli u prostor. Vlasnica kuće i njezin suprug su podstanare ugostili, pokazali im gdje se što nalazi i stavili se na dispoziciju ako im što još treba, da ih slobodno kontaktiraju.

"Nakon useljenja smo se raskomotili, skuhali si večeru, oprali se i otišli na spavanje. Boljela me glava pa sam jedva čekao da zaspem. Jedino je Muhamed ostao u boravku gledati televizor. Nakon što sam utonuo u san, čuo sam neki žamor, puno glasova. I najednom me netko polijevao hladnom vodom.

Ali ništa nisam bio u stanju učiniti. Na kraju sam se probudio u bolnici i tad su mi rekli da smo se otrovali u kući. Nas su spasila zatvorena vrata sobe gdje smo spavali, dok je Muhamed bio prvi na udaru dok je gledao televiziju", ispričao je Mirza Z. za Jutarnji list naglasivši kako dok su kuhali večeru na štednjaku i dok su se tuširali, ništa čudno nisu uočili.

M.K., pak, suprug vlasnice kuće rekao nam je tad da su unazad sedam godina iznajmljivali kuću jednoj firmi.

"Prestrašno je to što se dogodilo. Danas stigli, preko noći se otrovali. Ja sam redovno servisirao bojler i nikad nije bilo problema, ali nemam papir da je sve čisto", priznao je M.K. navodeći da mu je servisiranje radio prijatelj.

Kopirati
Drag cursor here to close