Azerbajdžan

U sukobu u Nagorno-Karabakhu poginulo 18 armenskih i 12 azerbajdžanskih vojnika

Vijesti / Crna Kronika | 02. 04. 2016. u 17:55 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osamnaest armenskih vojnika poginulo je u borbama s vojskom Azerbajdžana u Nagorno-Karabakhu, izjavio je u subotu predsjednik Armenije Serž Azati Sargsjan.

''S naše strane ubijeno je 18 vojnika, dok je 35 ranjeno'', rekao je on u televizijskom obraćanju, ne precizirajući jesu li oni pripadali separatističkim snagama u Nagorno-Karabakhu koje Armenija podržava ili armenskim oružanim snagama, prenosi agencija AFP.

Ranije u subotu, ministarstvo obrane Azerbajdžana priopćilo je da je u tim sukobima ubijeno 12 azerbajdžanskih vojnika i da je oboren jedan vojni helikopter. Također, agencija AP javila je ranije tijekom subote da je u sukobima poginulo jedno dijete, a još dvoje ih je ozlijeđeno.

Glasnogovornik ministarstva Vagif Darjakli rekao je za Tass da se situacija duž linije razgraničenja u regiji Nagorno-Karabakha polako stabilizira.

''U usporedbi s događajima od noćas i jutros, situacija se nešto stabilizirala u proteklih sat ili dva'', rekao je on.

Azerbajdžanski dužnosnik je ipak napomenuo da ne može ništa reći o daljnjem razvoju događaja, navodi ruska agencija.

Dužnosnici obje zemlje međusobno su se optužili u subotu za sukobe koji su izbili protekle noći, a istovremeno svaka od strana tvrdi da je nanijela teške gubitke drugoj strani, prenosi agencija AP.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je u međuvremenu razgovarao sa šefovima diplomacija Armenije i Azerbajdžana, pozvavši ih da zaustave nasilje, priopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, a prenosi Tass.

Ranije u subotu, ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na hitan prekid sukoba duž linije razgraničenja u Nagorno-Karabahu, nakon što su vlasti Armenije i Azerbajdžana priopćile da su u toj spornoj regiji izbili žestoki sukobi.

Sukobi su u subotu izbili u Nagorno-Karabakhu između azerbajdžanskih snaga i pobunjenika iz tog većinski armenskog odručja na području Azerbajdžana, a armenske i azerbajdžanske vlasti se međusobno optužuju za kršenje sporazuma o prekidu vatre.

Snage pobunjenika iz Nagorno-Karabakha su, također, priopćile da je armenska protuzračna obrana oborila azarbejdžanski helikopter, ali su to kasnije negirale azerbejdžanske vlasti.

Nagorno-Karabakh, koji se nalazi u Azerbajdžanu, ali je pod kontrolom lokalnih Armenaca, funkcionira samostalno uz jaku vojnu i financijsku podršku Armenije od okončanja rata za neovisnost 1994. godine.

Obje strane su prijavile veći broj žrtava u novim sukobima, optužujući jedna drugu za kršenje prekida vatre, što ukazuje na to da je dva desetljeća star sukob, u kojem je poginulo oko 30.000 ljudi, daleko od toga da bude mirno razrješen.

Armensko Ministarstvo obrane u subotu je priopćilo da je "neprijatelj, koristeći tenkove, artiljeriju i avijaciju, pokušao prodrijeti dublje u obrambene linije obrambene vojske Nagorno-Karabakha i zauzeti taktičke pozicije. Neprijatelj je u tome spriječen'', navelo je Ministarstvo.

Sukob u Nagorno-Karabakhu je izbio 1991. godine, u vrijeme raspada Sovjetskog Saveza. Primirje je sklopljeno 1994. godine, ali su sukobi ipak povremeno izbijali.

Kopirati
Drag cursor here to close