Zabrđe

Sarajevo: Pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe

Iz Tužiteljstva BiH je priopćeno da se pretpostavlja se radi o posmrtnim ostacima koji pripadaju žrtvi iz prethodnog rata
Vijesti / Crna Kronika | 08. 04. 2021. u 13:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sarajevskom naselju Zabrđe prilikom izvođenja građevinskih radove pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe, te je danas nastavljena ekshumacija šireg lokaliteta, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), Emza Fazlić, je potvrdila da su prije dva dana u naselju Zabrđe kod Sarajeva pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe.

''Počela je ekshumacija, pronađene su ljudske kosti prije dva dana na ovom lokalitetu prilikom izvođenja građevinskih radova na proširivanju ceste u ulici Avde Palića. Prekinuti su radovi, zakazana je ekshumacija i nastavljena je danas i trenutno je u tijeku'', kazala je Fazlić, pojašnjavajući kako se radi pretraživanje šireg lokaliteta kako bi se provjerilo da li postoji još posmrtnih ostataka.

Iz Tužiteljstva BiH je priopćeno da se pretpostavlja se radi o posmrtnim ostacima koji pripadaju žrtvi iz prethodnog rata ,piše BIRN.

Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci bit će upućeni u dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta žrtava putem DNK analize, navedeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kako su kazali, na lokaciji, rad ovlaštenih osoba u procesu ekshumacije, koordinira istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine, a prisutni su i ljekar-patolog sudske medicine, INO BiH, potrebni radnici i mehanizacija. Lokaciju osiguravaju policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).



Kopirati
Drag cursor here to close