Promet

U pola godine na cestama u RS poginulo 40 osoba

U razdoblju siječanj - lipanj ove godine iz prometa je isključeno 10.539 vozača i to najviše onih pod utjecajem alkohola.
Vijesti / Crna Kronika | 09. 07. 2022. u 14:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na putevima Republike Srpske za šest mjeseci ove godine dogodilo se 4.548 prometnih nezgoda u kojima je poginulo 40, a teže je ozlijeđeno 246 osoba, podaci su Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.

Najčešće greške koje su utjecale na nastanak prometnih nezgoda su neprilagođena i nepropisna brzina kretanja vozila, nedržanje odstojanja, prvenstvo prolaza, vožnja unazad i strana kretanja vozila.

Vozači pod utjecajem alkohola prouzrokovali su 525 prometnih nezgoda, vozači do dvije godine vozačkog staža 421 prometnu nezgodu, osobe bez položenog vozačkog ispita 149, a četiri prometne nezgode izazvali su vozači pod utjecajem droga ili psihoaktivnih lijekova.

U razdoblju siječanj - lipanj ove godine iz prometa je isključeno 10.539 vozača i to najviše onih pod utjecajem alkohola - 8.967.

Novi stacionarni radarski sustavi, čiji je cilj da se preventivno djeluje na vozače da brzinu kretanja prilagode zakonskim ograničenjima, pušteni su do sada na području Banja Luke, Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice, Kostajnice, Oštre Luke, Laktaša, Prnjavora, Kotor Varoši, Čelinca i Kneževa.

Imajući u vidu da je neprilagođena i nepropisna brzina najčešća greška uslijed koje dolazi do prometne nezgode, u MUP-u ističu da im je cilj smanjenje postotka vozila koja prekoračuju propisanu brzinu, zbog čega rade na uspostavljanju stacionarnih radarskih sustava i u ostalim lokalnim zajednicama u Srpskoj.

S istim ciljem MUP koristi i presretače, ukupno 12 na putevima Srpske, priopćio je MUP RS.

Kopirati
Drag cursor here to close