Oručević i Bago

U Mostaru podnesena najviša kaznena prijava u BiH: Zdravstvo 'pojelo' pola milijarde KM?!

Husein Oručević, supodnositelj prijave, osvrnuo se na rad pravosuđa rekavši kako sve njihove prijave leže u ladicama županijskog tužiteljstva pa su se stoga odlučili na federalnu razinu...
Vijesti / Crna Kronika | 17. 02. 2022. u 12:18 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Govorimo o nekih stotinjak milijuna maraka nezakonito potrošeno na godišnjoj razini, svote su enormne'', rekao je Marin Bago koji je podnio Federalnom tužiteljstvu kaznenu prijavu zbog trošenja novca u zdravstvu Hercegovačko-neretvanske županije.

Spomenuo i brojku od pola milijarde maraka koliko je, kako smatra, pronevjereno od 2016. do 2021. djelovanjem Zavoda zdravstvenog osiguranja, Vlade HNŽ-a te županijskog Ministarstva zdravstva.

''Mislimo da će ovo biti jedan od najvećih slučajeva u BiH jer u njemu sudjeluje Vlada Zavod institucije. Riječ je o organiziranom kriminalu zbog kojeg ispaštamo u ovoj županiji'', rekao je Bago.

Napomenuo je kako jedino u HNŽ pacijenti ne mogu kod privatnika sa zdravstvenom iskaznicom.

Husein Oručević, supodnositelj prijave, osvrnuo se na rad pravosuđa rekavši kako sve njihove prijave leže u ladicama županijskog tužiteljstva pa su se stoga odlučili na federalnu razinu.

Foto: Bljesak.info / Oručević i Bago: Svote su enormne

''Nas zdravstvo košta puno više nego što smo predočili u kaznenoj prijavi'', poručeno je te naglašeno kako bi novac trebao pratiti put pacijenta, ali se novac isplaćuje paušalno i gubi mu se trag.
 
Kako doznajemo, kaznena prijava Tužiteljstvu Federacije BiH podnesena je protiv Rade Bošnjaka, direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, članova Upravnog odbora, ministra zdravstva HNŽ-a, Gorana Opsenice te članova županijske vlade u mandatu 2016/21 zbog osnovane sumnje na Zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, Nesavjestan rad u službi, Povredu ravnopravnosti u vršenju privredne djelatnosti, Stvaranje monopolističkog položaja na tržištu, poreznu utaju, Nepravilno izdvajanje sredstava pravnih osoba te Zloupotrebu ovlaštenja u privrednom poslovanju.

Kao osnova za kaznenu prijavu navodi se kako Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a  nema zaključene ugovore o pružanju usluga zdravstvene zaštite a privatnim zdravstvenim ustanovama na području HNŽ, što je direktna posljedica svjesnog i nezakonitog poslovanja ZZO HNŽ-a, koje je na snazi godinama u HNŽ-u, a sve na štetu osiguranika koji su ujedno glavni financijeri sustava zdravstva.

Upozorava se kako je Odluka o osnovama, kriterijima i mjerilima za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama koje osiguravaju usluge zdravstvene zaštite, a financiraju se iz sredstava Zavoda, koju je donijela Vlada Kantona 2005. godine, kojom je utvrđeno da Upravni odbor Zavoda donosi Odluku o izboru zdravstvenih ustanova s kojima Zavod zaključuje ugovor nije u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti F BiH, a ZZO HNŽ nikada nije postupio niti postupa prema zakonskim odredbama koje propisuju da se ugovori o pružanju zdravstvene zaštite sa zdravstvenim ustanovama na području F BiH i svih njenih županija mogu zaključiti i sa javnim i sa privatnim zdravstvenim ustanovama.

Foto: Bljesak.info / Mislimo da će ovo biti jedan od najvećih slučajeva u BiH

Time je, navodi se, blokirana zakonska mogućnost da osiguranici sa područja HNŽ-a odlaze sa zdravstvenom knjižicom kod privatnika, u cilju primanja usluga zdravstvene zaštite, čime im je pričinjena šteta, te su dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge osiguranike s područja F BiH.

U prijavi se, između ostalog navodi kako se, način na koji se troši novac koji su osiguranici sa područja HNŽ-a uplatili Zavodu konstantno vrši na netransparentan način.

Naglašava se kako Zavod ne provodi javne nabavke, usluge bolnicama kao javnim ustanovama s područja HNŽ-a plaća putem paušala te je netransparentno dijelio i sredstva nakon rebalansa kako i jednokratne transfere. Prijavitelji tvrde kako su se stotine milijuna KM iz fonda zdravstvenog osiguranja potrošile na nezakonit način.

Video: Obitelj Grabo - Poklon i kvar
Kopirati
Drag cursor here to close