Crne brojke

U 3 godine u BiH se ubila 1431 osoba

Vijesti / Crna Kronika | 13. 02. 2024. u 09:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 2020. do 2023. godine 1431 osoba u Bosni i Hercegovini počinilo je samoubistvo, objavio je Centar za sigurnosne studije pozivajući se na podatke prikupljene kroz analizu statističkih biltena Federalnog zavoda za statistiku i Zavoda za statistiku Republike Srpske, službenih podataka Policije Brčko distrikta BiH i medija.

U pogledu demografskih karakteristika, skoro 80% samoubojstava počinile su osobe muškog spola. Najveći broj počinitelja samoubojstava u BiH osobe su starije od 60 godine te se smatra da bi uzrok takvog njihovog čina mogao biti osjećaj ''beskorisnosti'' i zapostavljenosti.

''Jedan od problema je u tome što u BiH ne postoji jedinstveni registar samoubistava te se stvara percepcija o tome da se ovakvi slučajevi zanemaruju'', navodi Centar.

  / Izvor: Centar za sigurnosne studije

Ističe se kako bi podatak o broju osoba, koje u poznim godinama počine samoubojstvo, trebao biti jedna vrsta alarma koja zahtijeva veći angažman i kreiranje novog sustava vrijednosti o brizi o starijima.

''Postavlja se opravdano pitanje u kojoj mjeri postajemo bezosjećajno društvo, obzirom da problematika slučajeva samoubojstava i trauma s kojima se naknadno suočavaju bližnji nastradalih ne izazivaju toliki interes javnosti kao, primjera radi, slučajevi ubojstava čiji je broj znatno manji'', navodi Centar za sigurnosne studije.

Samoubojstvo ili suicid je aktivni ili pasivni autodestruktivni čin u kojem čovjek svjesno i namjerno oduzima sebi život zbog različitih motiva. Samoubojsto je jedan od rijetkih fenomena koji je u potpunosti oslobođen od vjerskih, spolnih, rasnih, kulturoloških, socijalnih, uzročnih, vrijednosnih, vremenskih i uzrasnih granica.

 

LINIJA ZA POMOĆ

Svi oni koji se bore s mentalnim ili bilo kojim drugim poteškoćama te trebaju pomoć ili savjet mogu kontaktirati Plavi telefon 080 050 305, besplatnu liniju za pomoć.

Ako se lakše izražavate pisanjem, plavom telefonu možeš poslati i poruku. . U roku od 72 sata Plavi telefon bi trebao odgovoriti.

Na stranici plavog telefona možete pronaći potrebne informacije.

Plavi telefon jamči anonimnost i povjerljivost svih razgovora.

Kopirati
Drag cursor here to close