Ni Izetbegović ni Hasanbegović

Tužiteljstvo odlučilo: Nitko neće odgovarati za odbijanje liječenja djevojčice Nadin

Koliko je "hipotetičko" bilo odbijanje liječnika, dovoljno svjedoči i snimak na koji podsjećamo.
Vijesti / Crna Kronika | 17. 11. 2022. u 16:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo neće provoditi istragu protiv liječnika i direktorice Kliničkog centra Univerziteta u zbog nepružanja medicinske pomoći djevojčici Nadin Smajlović iz Sarajeva.

Ovo je druga naredba o neprovođenju istrage po prijavi protiv odgovornih u KCUS-u za odbijanje liječenja Nadin, piše Žurnal.

"Prvu ovakvu odluku je poništilo Federalno tužiteljstvo i naredilo provođenje istrage još prošle godine", podsjeća majka djevojčice Amina Smajlović.

Nalaz vještaka iz Beograda 

Ona za Žurnal kaže da je Kantonalno tužiteljstvo posegnulo za naručenim nalazom vještaka iz Beograda kako bi donijeli ovu odluku:

"Da sam ja poslala u Beograd neku dokumentaciju ovdje bih bila proglašena izdajnikom. Izričito smo rekli da se protivimo vještačenju medicinske dokumentacije u centrima u bivšoj SFRJ jer imamo opravdane sumnje da neće biti objektivni".

Obitelj je najavila žalbu:

"Odluka Tužiteljstva KS je puna pravnih i logičkih nedostataka i to će biti osnova za žalbu. Detaljnije o tome će se moći govoriti nakon detaljne pravne analize ovog dopisa. Možda se bolje nije moglo ni očekivati od tužitelja koji već tri godine razvlače ovaj navodno 'prioritetni' predmet. Borbu ćemo sigurno nastaviti na višim instancama", kazala je Smajlović.

Tužiteljstvo KS-a prije odluke o neprovođenju istrage nije saslušalo liječnike ni direktoricu KCUS-a. Vještačenje je proveo Sudsko-medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Beogradu, a u svojoj odluci Tužiteljstvo citira dio nalaza:

"Antituberkulozni lijekovi, u dozama i oblicima propisanim od strane turskih liječnika, u BiH nisu bili dostupni, niti ih je bilo moguće nabaviti u kratkom vremenskom roku, a što se ne može smatrati propustom niti odgovornošću KCU Sarajevo".

Bez točne dijagnoze 

Ali ovaj komentar Odbora, kao ni odluka Tužiteljstva bazirana na njemu, uopće ne tretira činjenicu da je KCUS zapravo odbio izdati potrebnu dokumentaciju za izmještanje djeteta na liječenje u inozemstvo, iako, dakle, nisu imali potrebne lijekove.

Osim toga, u nalazu vještaka navodi se kako nije mogla biti uspostavljena točna dijagnoza zbog toga što roditelji nisu željeli KCUS-u dati nalaz biopsije jetre urađen u Turskoj, tj. preparat pločica, s obzirom na to da nije urađen u KCUS-u. Ali pločice je KCUS od roditelja tražio tek nakon incidenta koji se dogodio s ocem djevojčice i liječnikom Edom Hasanbegovićem.

"U pogledu navoda podnositelja prijave da je na javnom istupu liječnika javno odbijeno liječenje, gdje se na upit tko će liječiti dijete nitko nije javio te da je takvim postupkom također došlo do izvršenja predmetnog krivičnog djela, tužiteljstvo ne ulazeći u primjerenost ovakve izjave, nalazi da ovo krivično djelo može biti počinjeno konkretnom faktičkom radnjom, izričitog odbijanja ili izostajanja pomoći u odnosu na konkretan trenutak i vrijeme kada je pomoć potrebna…, a ne naknadnom i hipotetičkom izjavom datom u kontekstu održavanja prosvjeda liječnika", navodi se u odluci Tužiteljstva.

Kršenje prava na privatnost 

Koliko je "hipotetičko" bilo odbijanje liječnika, dovoljno svjedoči i snimak na koji podsjećamo.

Video: TUŽILAŠTVO KS-a PROTIV DJEVOJČICE NADIN: Uskraćivanje prava na liječenje nije krivično djelo

Osim toga, za Tužiteljstvo ni otkrivanje osobnih podataka i dijagnoze nije krivično djelo, iako je Agencija za zaštitu osobnih podataka usvojila prigovor obitelji Smajlović zbog javnog objavljivanja podataka u otvorenom pismu liječnika KCUS-a.

Referirajući se na navedeno rješenje, Tužiteljstvo zaključuje da liječnici nisu imali namjeru odavati povjerljive podatke! "… predmetno krivično djelo Neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne iz člana 197 stav 1 KZ FBiH može počiniti jedino s umišljajem…"

A liječnici su, prema Tužiteljstvu, samo demantirali ranije medijske natpise i zbog toga su javno iznijeli brojne povjerljive informacije o djevojčici Nadin. Osim toga, Općinski sud u Sarajevu je utvrdio kršenje prava na privatnost i naložio KCUS-u da obitelji Smajlović isplati 35 tisuća KM i uputi javnu ispriku.

Kopirati
Drag cursor here to close