Provjera

Zasjeda Senat: Ljulja li se diploma Sebije Izetbegović?

UNSA je poslao kopiju indeksa na ime Sebija Izetbegović s molbom da se izjasne o vjerodostojnosti kao i da dostave uvjerenje o položenim ispitima u indeksu.
Vijesti / Politika | 09. 11. 2022. u 13:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Senat sarajevskog Univerziteta održat će u četvrtak sjednicu koja je unaprijed izazvala veliki interes javnosti, a prvenstveno jer se očekuje da će biti riječi o diplomama generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović i lidera stranke Narod i Pravda Elmedina Konakovića, objavila je televizija N1.

Rifat Škrijelj, rektor UNSA, rekao je kako je bio zahtjev od dva dekana iz medicinske grupacije da se razmatra diploma Sebije Izetbegović.

Oduzimanje diplome

''Podnijeli su zahtjev da se održi izvanredna sjednica. A ranije je bio zahtjev jedne organizacione jedinice vezan z njenu diplomu”, naveo je.

Novi Zakon o visokom obrazovanju KS, Senatu dao mogućnost da oduzme nekome diplomu ako se ispostavi da je nelegalno stečena, navela je televizija.

“Nezahvalno je da unaprijed bilo šta prejudiciram. Senat po zakonu o visokom obrazovanju ima mogućnost oduzimanje javne isprave. Ako se ispostavi da je nezakonito stečena. U ovom slučaju ne bih prejudicirao, to je stvar Senata. To je tijelo koje će zauzeti svoj stav”, rekao je Škrijelj.

U odnosu na dostavljene podatke, na Univerzitetu i fakultetima/akademijama Univerziteta na zahtjev Ureda za borbu protiv korupcije i osiguranje kvaliteta Kantona Sarajevo, Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, poslodavaca i drugih organa koji su za provjeru vjerodostojnosti stečenih diploma imali osnovan interes, izvršeno je ukupno 22472 provjere.

Kako se navodi u izvještaju rektora uoči sjednice Senata, na Univerzitetu do danas nije utvrđen nijedan slučaj u kojem je određena diploma izdana odnosno stečena suprotno propisima iz oblasti visokog obrazovanja.

Nema dokumentacije u Zagrebu

Na Univerzitetu je do danas na 13 fakulteta utvrđeno ukupno 35 krivotvorenih diploma. Od toga na Ekonomskom 8, na Fakultetu zdravstvenih studija 1, Fakultetu za saobraćaj i komunikacije 2, Medicinskom fakultetu 1, Filozofskom fakultetu 5, Građevinskom fakultetu 6, Mašinskom fakultetu 1, Pedagoškom fakultetu 2, Pravnom fakultetu 3, PMF 2, Stomatološkom fakultetu 1, Šumarskom fakultetu 2 i Veterinarskom fakultetu 1.

N1 navodi kako se Izetbegović našla u žiži javnosti nakon što se saznalo da je upisala prvu godinu postdiplomskog studija Medicinskog fakulteta u Zagrebu, ali da ne postoji dokumentacija kojom se potvrđuje vjerodostojnost o indeksu niti položenim ispitima.

Ranije je bilo objavljeno da ne postoje podaci o njezinim položenim ispitima u Zagrebu, točnije, tamo je upisala prvu godinu postdiplomskog studija Medicinskog fakulteta u Zagrebu, ali ne postoji dokumentacija kojom se potvrđuje vjerodostojnost o indeksu niti o položenim ispitima, saopćeno je iz Sveučilišta u Zagrebu.

Konaković pozvao tužiteljstvo

UNSA je poslao kopiju indeksa na ime Sebija Izetbegović s molbom da se izjasne o vjerodostojnosti kao i da dostave uvjerenje o položenim ispitima u indeksu.

''Uvidom u arhiv Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu utvrdili smo da je Sebija Izetbegovića, rođena 6. travnja 1960. godine u Titogradu, Republika Crna Gora, bila upisana u prvu godinu postdiplomskog studija Ultrasound in clinical medicine u akademskoj godini 1992/1993. U dosjeu imenovane ne postoji dokumentacija na temelju koje bismo mogli potvrditi vjerodostojnost indeksa i izdati uvjerenje o položenim ispitima sadržanim u indeksu'', navodi se u dopisu Sveučilišta u Zagrebu.

Također, priča oko Konakovićeve diplome se ponovo aktualizirala u lipnju ove godine nakon što su zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo dobili mail u kojem su iznesene tvrdnje kojima se navodno osporava validnost diplome njegove diplome.

Konaković je tada zatražio da Tužiteljstvo KS i ovaj slučaj provjeri po službenoj dužnosti jer nositelji javnih funkcija moraju dokazati legalnost diploma.

Diploma Osmice

''Laži i napadi zbog diplome nisu krenuli kad sam zatražio provjeru diplome Sebije Izetbegović, napadi su počeli kad smo raskrinkali pokušaj da HDZ ministar Grubeša oznakom tajnosti sačuva dopis iz Zagreba u kojem stoji da je supruga predsjednika SDA krivotvorila javnu ispravu i slagala da je položila 14 ispita u Zagrebu. Tužiteljstvo KS ništa po ovoj prijavi ne radi, a Sabina Sarajlija kaže da je 'kompliciran predmet'. O diplomi direktora OSA-e više se ni ne govori, svi znaju da je nema i da nije znao kupiti ni lažnu. Diplome Skake iz Travnika kod mentora Hajriza, Edina Ramića sa Pala, desetina vaših kadrova školovanih na Sokocu, nisu nikad ni bile tema'', rekao je tada Konaković.

S Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja je tada rečeno kako je ''generacija studenata koja je diplomirala na Višoj trenerskoj školi 2006. godine imala mogućnost upisa treće godine Visoke sportske škole u peti semestar, po nastavnim planovima i programima za koje postoje suglasnosti nadležnih institucija''.

''Pojašnjavajući da se navedena generacija studenata (ukupno 266), zatekla u prelaznom periodu iz starog sistema obrazovanja u novi bolonjski sistem obrazovanja, te prošla apsolutno istu proceduru bez ikakvih privilegija bilo kojeg pojedinca u odnosnu na ostale, među kojima su studenti spomenuti u javnom prostoru kao i u konkretnom slučaju nosilac javne funkcije, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo'', naveli su.

Također, naglasili su da je proces stjecanja diplome svih studenata bio usuglašen s tada važećim zakonskim i podzakonskim aktima, odlukama Nastavno-naučnog vijeća i nadležnih institucija.

Kopirati
Drag cursor here to close