Strana ratišta

Tužiteljstvo BiH traži produženje pritvora Adnanu Ćatiću osumnjičenom za terorizam

Tužitelj Dubravko Čampara je, obrazlažući zahtjev za produženje pritvora u trajanju od mjesec dana, naveo kako tužiteljska istraga protiv Ćatića traje niz godina...
Vijesti / Crna Kronika | 11. 01. 2024. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine predložilo je produženje pritvora Adnanu Ćatiću, osumnjičenom za organiziranje terorističke grupe, odnosno sudjelovanje na stranim ratištima, dok je njegova obrana zatražila određivanje mjera zabrane.

Istraga traje niz godina

Tužitelj Dubravko Čampara je, obrazlažući zahtjev za produženje pritvora u trajanju od mjesec dana, naveo kako tužiteljska istraga protiv Ćatića traje niz godina, kao i protiv mnogih koji su u Siriju otišli nakon 2012. godine i pridružili se različitim terorističkim grupama, javlja BIRN BiH - Detektor. 

Podsjetio je kako je Ćatić u BiH stigao u studenom prošle godine, kada je uhićen, te da je protiv njega 5. siječnja podignuta optužnica, o čemu je Detektor pisao ranije. Kao dodatni razlog za produženje pritvora naveo je i zahtjev suca za prethodno saslušanje da zatraže produženje pritvora, jer mu je za razmatranje optužnice potrebno više od zakonski predviđenih osam dana.

Govoreći o posebnim pritvorskim zahtjevima, tužitelj je podsjetio kako sumnjaju da se Ćatić pridružio terorističkoj organizaciji “Džabrat Al Nusra”, da je tamo boravio osam godina, prošao vojnu obuku i obuku za snajperista, te ratovao u Siriji. Kazao je kako pritvor traže jer nisu sigurni u njegovu deradikalizaciju, te da nije jedini koji se vratio sa stranih ratišta prošle godine, što u trenutnoj geopolitičkoj situaciji zabrinjava jer je riječ o osobama koje znaju rukovati oružjem i poznaju ljude koji im mogu pomoći da napuste državu.

Ćatiću, koji je sredinom studenog uhićen na osnovu potrage raspisane od Državne agencije za istrage i zaštitu, optužnicom se na teret stavlja da je 1. srpnja 2013. napustio BiH sa Aerodroma Sarajevo, otišao u Tursku i zatim ilegalno prešao u Siriju. Tamo se priključio terorističkoj organizaciji “Džabrat Al Nusra”, koja djeluje na području Sirije i koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda proglasilo terorističkom organizacijom. U ovoj organizaciji, navodi se, djelovao je na formacijskom mjestu snajperiste.

Samovoljno došao u BiH

Branitelj Senad Dupovac je rekao kako Tužiteljstvo nije navelo točan datum kada je njegov branjenik otišao u Siriju, te je ustvrdio da je on to uradio prije nego su ISIL i “Džabrat Al Nusra” proglašeni terorističkim organizacijama. Dodao je kako Ćatić jeste bio u Siriji, ali da nema dokaza da je prošao vojnu obuku i sudjelovao u ratnim djelovanjima, kao i da bi bio ranije uhićen u Turskoj, gdje je boravio više od dvije godine, da su navodi iz optužnice točni.

“Da je on terorista, Turci bi ga uhvatili”, dodao je Dupovac pojašnjavajući da je Ćatić samovoljno došao u BiH, jer mu je istekao putovnica, a ne u lisicama.

Dupovac je naveo i kako je njegov branjenik sam kupio kartu i došao u BiH, zbog čega smatra da ne postoji strah da će pobjeći iz naše zemlje, kao i da ranije nije kažnjavan niti je počinio neko kazneno djelo.

Zbog ovih razloga Obrana je zatražila da Ćatiću budu određene mjere zabrane napuštanja i promjene mjesta prebivališta, kao i policijska provjera njegovog statusa nasumično, dva puta dnevno.

Ovom prijedlogu Tužiteljstvo se usprotivilo.

Sud BiH će naknadno donijeti odluku.

Kopirati
Drag cursor here to close