Obitelji pronašle mir

Identificirani posmrtni ostaci osam žrtava rata

Među identificiranim žrtvama se nalazi i jedan maloljetnik, Muminović Elvir. On je u trenutku smrti imao 17 godina, a nestao je na području Konjević Polja, 13. srpnja 1995. godine.
Vijesti / Crna Kronika | 06. 04. 2022. u 13:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posmrtni ostaci devet žrtava genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine koji su u lipnju prošle godine ekshumirani na lokalitetu Dobro Polje, općina Kalinovik, identificirani su danas u prostorijama u prostorijama JKP "Gradska groblja" Visoko.

Riječ je o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su 1995. godine nestali na području Bratunca, Srebrenice i Zvornika. Ove žrtve su najprije identificirane putem DNK metode, a danas su njihov identitet potvrdili i članovi njihovih obitelji.

Među identificiranim žrtvama se nalazi i jedan maloljetnik, Muminović Elvir. On je u trenutku smrti imao 17 godina, a nestao je na području Konjević Polja, 13. srpnja 1995. godine.

Foto: PR / Identificirani posmrtni ostaci osam žrtava rata 

Najstarija žrtva koja je danas identificirana utrenutku smrti je imala 58 godina, a radi se o Ibrahimović Smaji. On je rođen u Cerskoj, a nestao je na području Bratunca.

Danas su identificirani:

  • Dedić (Šerif) Džemil, rođen 1962. godine u mjestu Škugrići. On je u srpnju 1995. godine nestao na području Krajinovića,
  • Fehratović (Rahman) Mevludin, rođen 1974. godine u Zaklopači, nestao na području Pobuđa kod Bratunca,
  • Halilović (Zurijet) Almir, rođen 1975. godine u mjestu Osatica, a nestao je na području mjesta Baljkovice općina Zvornik,
  • Ibrahimović (Ibrahim) Smajo, rođen 1938. godine u Cerskoj, a nestao je na području Bratunca,
  • Mehinović (Ibro) Idriz, rođen 1950. godine u mjestu Dobrak, nestao 1995. godine na lokalitetu Kravice, Bratunac;
  • Merdžić (Abdulah) Edhem, rođen 1948. godine u Glogovoj, a nestao je na području Konjević Polja,
  • Muminović (Hasan) Elvir, rođen 1978. godine u Pribidolu, nestao također na području Konjević Polja,
  • Mustafić (Ragib) Muriz, rođen 1967. godine u Roševu dok je nestao na području Burnica u Bratuncu,
  • Rahmić (Habib) Mensur, rođen 1976. godine u mjestu Zapolje, nestao na području Srebrenice.

Masovna grobnica iz koje su ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci ovih žrtava otkrivena je 31. svibnja prošle godine na lokalitetu Dobro Polje, a zbog izuzetno nepristupačnog  terena u kanjonu rijeke Bistrice, kompleksnosti terena i položaja posmrtnih ostataka,  ekshumacija je trajala i većinu lipnja 2021. godine.

Nakon izuzimanja koštanih uzoraka i DNK analize utvrđeno je da se radi o žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

Lokalitet na kojem su žrtve pronađene je najudaljenija lokacija na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci Srebreničana. Tijekom obrade posmrtnih ostataka, na pronađenim lubanjama utvrđene su ozljede nastale od metaka sa stražnje strane, na zatiljku, što zapravo ukazuje na to da su žrtve usmrćene metkom u potiljak, a prema načinu na koji su tijela bila raspoređena, utvrdili su stručnjaci te je najvjerojatnije da su žrtve na ovaj lokalitet dovezene a potom likvidirane.

Kopirati
Drag cursor here to close