Tko je obaviješten?

Tko zna da je uhićen Edin Vranj?

Tužiteljstvo BiH o navedenom uhićenju informirano je iz medijskih izvješća…
Vijesti / Crna Kronika | 13. 09. 2021. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH nije službeno informirano o uhićenju Edina Vranja, na temelju zahtjeva pravosuđa Srbije, objavljeno je iz ove institucije.

''Tužiteljstvo BiH o navedenom uhićenju informirano je iz medijskih izvješća, te nije dobilo nikakvu službenu obavijest ili informaciju, od nadležnih organa R Srbije. Tužiteljstvo BiH postupalo je na temelju prijave dostavljene od nadležnih policijskih organa, protiv više osoba, koja se odnosi na navode o ratnim zločinima, počinjenim nad žrtvama srpske nacionalnosti u zgradi ZOIL-a u Goraždu, 1993. i 1994. godine'', navelo je Tužiteljstvo.

Suđenje u tijeku

Dodali su kako je u navedenom predmetu podignuta optužnica protiv više osoba i suđenje je u tijeku, dok je u odnosu na prijavljenog Edina Vranja i još nekoliko osoba, dana 26.12.2018. godine, donesena naredba o neprovođenju istrage, na koju u odnosu na prijavljenog Edina Vranja, nije bio izjavljen prigovor.

''Tužiteljstvo BiH je o svemu navedenom, žurno proslijedilo upit prema Tužiteljstvu za ratne zločine R Srbije, u kojem su zatražene detaljne informacije, te je proslijeđena Naredba o neprovođenju istrage, koja je postala konačna u Bosni i Hercegovini'', navedeno je.

S druge strane, Ministarstvo vanjskih poslova BiH navelo je kako je ono, odnosno Veleposlanstvo BiH u Beogradu, zaprimilo službenu informaciju o uhićenju državljanina BiH Edina Vranja.

''Veleposlanstvo je odmah zatražilo od nadležnih organa da predstavnik Veleposlanstva BiH posjeti bh. državljanina te ponudi pravnu pomoć i zaštitu. Veleposlanstvo BiH u Beogradu zatražit će i sastanak s postupajućim tužiteljem u ovom predmetu. Svaka vrsta konzularne zaštite po Bečkoj konvenciji bit će pružena našem državljaninu koji je to zatražio'', navedeno je.

Policija, službeno

Ministarstvo je priopćilo i kako je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković naložila veleposlanstvu u Beogradu, te službama u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, ''da se hitno razmotre sve pravne mogućnosti te poduzmu radnje vezane za ovaj slučaj''.

Povodom ovog slučaja dogodio se i presedan u povijesti BiH jer je srbijanski veleposlanik odbio doći u Predsjedništvo BiH na razgovore o ovome slučaju na koje ga je pozvao Željko Komšić.

Predsjedništvo BiH uzvratilo je tako što su Komšić i Šefik Džaferović najavili kako neće putovati u Beograd na sastanak Nesvrstanih.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije priopćilo je u nedjelju kako se Vranja tereti da je od siječnja 1993. do listopada 1994. godine kao isljednik u logoru u Goraždu sudjelovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske.

''Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu", navodi se na stranici Ministarstva unutarnjih poslova Srbije.

Komšić i Džaferović: Cilj Srbije je revidiranje istine o ratu u BiH

Uhićenje građanina Bosne i Hercegovine Edina Vranja od strane policijskih organa Srbije predstavlja novi u nizu sračunatih progona nad građanima Bosne i Hercegovine koje vrše srbijanske vlasti, zloupotrebljavajući princip univerzalne nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina, navodi se u zajedničkom priopćenju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Kako je istaknuto, cilj srbijanskih vlasti je revidiranje istine o ratu u Bosni i Hercegovini i izjednačavanje zaraćenih strana kada je riječ o počinjenim zločinima.

''Činjenica da, s jedne strane, srbijanske vlasti štite pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića, kao i čitav niz osumnjičenih za genocid u Srebrenici i druge zločine, a da s druge strane kontinuirano hapse pripadnike oružanih i policijskih snaga RBiH, jasno ukazuje da pravi cilj nije procesuiranje ratnih zločina, već selektivni progon s političkim motivima'', stoji u priopćenju.

Dalje navode da su političku pozadinu ovakvih postupaka srbijanskih vlasti već ranije razotkrili i sudovi u europskim državama, koji su, postupajući na osnovu optužnica i potjernica iz Srbije u slučajevima Ganić i Divjak, konstatirali da je riječ o politički motiviranim optužnicama, te da oni ne bi imali fer i pošteno suđenje u Srbiji.

''Ako postoji osnova sumnje, kada je u pitanju Edin Vranj, sve navode trebaju ispitati pravosudni organi Bosne i Hercegovine, koji u suradnji s drugim državnim organima imaju obavezu uključiti se u ovaj slučaj i zatražiti izručenje Vranja. Ako odbiju izručiti državljane Bosne i Hercegovine pravosuđu BiH, srbijanske vlasti će poslati nedvosmislenu poruku da je Srbija neprijateljska sredina za bh. građane koja ne garantira nikakvu pravnu sigurnost, već želi isključivo vršiti progon branitelja Bosne i Hercegovine od agresije. Podsjećamo da je Srbija potpisnica Daytonskog sporazuma kao agresorska strana, jer međunarodne mirovne sporazume potpisuju isključivo sudionice u međunarodnim oružanim sukobima. Očigledno je da ista ta Srbija nastavlja da provodi svoj ratni plan kroz progon građana BiH'', stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close