Previše novinara je platilo cijenu

Tijekom 2021. ubijeno 55 novinara

Iako je riječ o najmanjem broju ubijenih novinara i medijskih radnika u više od deset godina, UNESCO navodi kako je nekažnjivost za te zločine i dalje ''alarmantno rasprostranjena''.
Vijesti / Crna Kronika | 07. 01. 2022. u 19:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svijetu je tijekom 2021. godine ubijeno 55 novinara i medijskih radnika, pokazuju podaci Organizacije UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), prenosi Beta pozivajući se na Politico.

Iako je riječ o najmanjem broju ubijenih novinara i medijskih radnika u više od deset godina, UNESCO navodi kako je nekažnjivost za te zločine i dalje ''alarmantno rasprostranjena''. Dodaje se kako je od svih ubojstava novinara od 2006. godine 87 posto nerazjašnjeno, piše Aljazeera.

Drugi oblici nasilja, poput zatvaranja, fizičkih napada i zastrašivanja, predstavljaju dodatnu prijetnju za novinare širom svijeta, navodi UNESCO.

Generalna direktorica ove UN-ove organizacije Audrey Azoulay rekla je kako je u 2021. ''ponovno previše novinara platilo cijenu za iznošenje istine na vidjelo''.

''Svijetu su više nego ikad potrebne nezavisne informacije zasnovane na činjenicama. Moramo učiniti više kako bi osigurali da oni koji neumorno rade na tome mogu to činiti bez straha'', kazala je ona.

Za novinare su lani naročito bile opasne dvije regije, gdje je zabilježen najveći broj ubojstava. U azijsko-pacifičkoj regiji ubijena su 23 novinara, a u Latinskoj Americi i na Karibima 14.

UNESCO ukazuje i da se novinarke suočavaju sa ''šokantnom rasprostranjenošću'' uznemiravanja na internetu.

Kopirati
Drag cursor here to close