Pucnjava u Sarajevu

Švedski kriminolog: Ubojstvo u BiH je dokaz da rat bandi eskalira u inostranstvu

“Ubojstvo u BiH je dokaz toga. Dakle, možete pobjeći, ali oni će vas naći i likvidirati'', kaže kriminolog.
Vijesti / Crna Kronika | 05. 11. 2023. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gunar Apelgren, švedski kriminolog i ekspert za sukobe bandi, kaže da sukob unutar mreže Fokstrot uzdramao Švedsku, sa eksplozijama, ubojstvima, napadima u Stokholmu, Upsali i drugim gradovima.

Ubojstva su trajala tjednima, a nekada ih je bilo i nekoliko dnevno. Međutim, posljednjih nedjelja stanje u Švedskoj se smirilo, a Apelgren smatra da su dva razloga za to:

“Kao prvo, ovih tjedana smo uhitili veliki broj ljudi i to znači da oni koji žele da ih napadnu ili im se osvete, ne mogu doći do njih”, kaže ovaj eskpert.

Drugi razlog je što su švedski kriminalci otišli u inostranstvo.

“Ubojstvo u BiH je dokaz toga. Dakle, možete pobjeći, ali oni će vas naći i likvidirati. Imali smo slične slučajeve u Španjolskoj, Danskoj i Turskoj. Uglavnom, u sve ove incidente umiješani su pripadnici Fokstrota.”

Pored napada i ubojstava, on dodaje da je nekoliko švedskih kriminalaca i uhićeno u inostranstvu.

“Imali smo hapšenja u Tunisu i Srbiji, ali i u Španjolskoj, gdje je španjolska policija izuzetno brzo i dobro odreagirala. Imali smo i pucnjavu i u Turskoj”, kaže on.

On dodaje da švedska policija ima izuzetno dobru suradnju sa policajama svih ovih zemalja.

“Kako bude vrijeme odmicalo, mislim da će te zemlje raditi efikasnije na protjerivanju švedskih kriminalaca jer nikome ne trebaju takvi problem”, kaže Apelgren.

On na kraju dodaje da, iako se čini da je broj napada u Švedskoj u padu, da će doći do ponovnog vala nasilja, kao što se događalo i u prošlosti.

Kopirati
Drag cursor here to close