Bivši ministar obrane

Suđenje Cikotiću: Odustajanje od naoružanja kojeg je bilo na stanju

"Oni koji su sastavljali ugovor imali su svoje neke vizije", kazao je Zečević.
Vijesti / Crna Kronika | 04. 04. 2023. u 16:15 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja bivšem ministru obrane Selmi Cikotiću, vještak Tužiteljstva govorio je o izmjenama trećeg ugovora o prodaji naoružanja kojima su izbačene određene stavke, iako su bile na stanju zaliha.

U nastavku iznošenja nalaza i mišljenja, vještak Berko Zečević je naveo da je treći ugovor iz 2004. sa zagrebačkom firmom "Scout", za razliku od prethodna dva i četvrtog, obuhvaćao "B" i "H" komponentu, kao i velike i različite količine oružja. Primijetio je da je bilo odstupanja u cijenama za određene vrste naoružanja u ovisnosti od rezultata pregovora dvije komponente.

"Oni koji su sastavljali ugovor imali su svoje neke vizije", kazao je Zečević.

Roba nije isporučena

On je napomenuo da ugovorena roba nije isporučena u predviđenim rokovima, pa ni do danas. Dodao je da je roba stalno reklamirana iako to nije bilo predviđeno.

"Scout" je, kako je naveo, slao svoje prijedloge za zamjenu ugovorenog oružja. Kazao je da je predlagao čak da zamjena obuhvati haubice, kao moderno oružje.

Zečević je rekao da je 7. rujna 2010. napravljen aneks tri na ugovor.

"Aneks navodi da se prodaje u zastarjelo, nepodobno i viška naoružanje", napomenuo je vještak, iznoseći detaljan pregled izmjena po vrsti i cijenama.

Ostajalo naoružanje koje zahtjeva troškove čuvanja

Prema riječima Zečevića, to je bilo na štetu Ministarstva obrane jer je ostajalo naoružanje koje zahtijeva troškove čuvanja. Dodao je da je narušena i odredba i nepromjenjivosti cijena.

Vještak je kazao da je ministar 22. listopada 2010. potpisao odluku o odobravanju zamjene sredstava firmi "Scout", kojom su napravljene dopunske ispravke.

Naveo je primjer da je prvobitnim ugovorom bila planirana količina od 220.000 tromblonskih mina, koja je kasnije smanjena na 22.000. Potvrdio da je tih tromblonskih mina bilo na stanju i da su mogle biti isporučene.

Pogodovao firmi "Scout"

Optužnica tereti Cikotića da je u periodu od 2009. do 2011. godine – u dogovoru s drugim osobama, s ciljem pribavljanja koristi – iskoristio službeni položaj i pogodovao firmi "Scout" iz Zagreba.

Kako se navodi, Cikotić je, protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obvezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba, te četiri rješenja o isporuci municije. Prema optužnici, on je zaključio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i streljiva zaključene 2003. i 2004. godine.

Zečević iznošenje nalaza nastavlja 18. travnja.

Kopirati
Drag cursor here to close