BIRN

Sud BiH raspisao potjernicu za Branislavom Gavrilovićem

Tužiteljstvo BiH je u prosincu 2020. godine podiglo optužnicu protiv Branislava Gavrilovića zvanog Brne
Vijesti / Crna Kronika | 22. 08. 2022. u 13:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je, na prijedlog Državnog tužiteljstva, odredio mjeru pritvora i izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Branislavom Gavrilovićem zvanim Brne, nakon što se nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivici koje je bilo zakazano za 4. srpnja ove godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Tužiteljstvo BiH je u prosincu 2020. godine podiglo optužnicu protiv Branislava Gavrilovića zvanog Brne, kojom se tereti za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Ilidže i Hadžića tijekom 1992. i 1993. godine.

Gavrilovića Tužiteljstvo tereti da je, u svojstvu komandanta vojne formacije “Brnetovi četnici” u sastavu Prve igmanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s njemu podređenim pripadnicima, na lokalitetu Golog brda na Igmanu u ljeto 1993. godine, kada je zarobljeno više pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), osobno i direktno sudjelovao u njihovom zlostavljanju.

Kako je navedeno u priopćenju Tužiteljstva osumnjičeni je pucanjem iz vatrenog oružja usmrtio jednog zarobljenika, dok su njemu podređeni pripadnici jedinice – po njegovom naređenju – ubili dvojicu zarobljenika, te jednog, nakon zlostavljanja, odveli u zatočenički objekt u mjestu Kula.

Sud BiH je u rujnu prošle godine djelomično potvrdio optužnicu protiv Gavrilovića, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Ročište za izjašnjenje o krivici prvobitno je bilo zakazano za prosinac prošle godine, kada se Gavrilović nije pojavio zbog bolesti, kako je obrazložio njegov branitelj Miodrag Stojanović.

Stojanović za BIRN BiH kaže da je uložio žalbu na rješenje o raspisivanju potjernice, ali da nije dobio drugostepenu odluku.

Osumnjičeni Gavrilović je, prema informacijama iz Tužiteljstva BiH, nastanjen u Beogradu i državljanin je Republike Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close