Još jedna u nizu

Sud BiH izdao naredbu za raspisivanje međunarodne tjeralice

Stupar, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava Stanice javne sigurnosti (SJB) Vlasenica, prvostupanjskom presudom iz svibnja 2021. osuđen je na 12 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Vlasenice.
Vijesti / Crna Kronika | 22. 11. 2021. u 17:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine izdao je naredbu za raspisivanjem međunarodne tjeralice za Simom Stuparom, koji je prvostupanjskom presudom osuđen na 12 godina zatvora za zločine počinjene na području Vlasenice, a nakon informacija Državnog tužiteljstva da je napustio teritorij BiH.

Osim naredbe za raspisivanjem tjeralice iz Državnog suda su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) naveli da je doneseno rješenje o određivanju pritvora Simi Stuparu.

Stupar, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava Stanice javne sigurnosti (SJB) Vlasenica, prvostupanjskom presudom iz svibnja 2021. osuđen je na 12 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Vlasenice zato što je od travnja do kraja rujna 1992. sudjelovao u širokom i sustavnom napadu na bošnjačko stanovništvo udiom u ubojstvuz, zlostavljanju civila te prisilnim nestancima.

Žalbu na ovu presudu je izjavila Obrana, koja je na ročištu održanom krajem listopada zatražila da Apelacijsko vijeće Suda BiH presudu preinači u oslobađajuću ili ukine ovu odluku i održi novo suđenje, ali se Stupar na tom ročištu nije pojavio.

Nakon toga je Tužiteljstvo zatražilo da mu se odredi pritvor i raspiše tjeralica nakon što je Granična policija dostavila obavijest prema kojoj je Stupar 26. listopada prešao granični prijelaz u Karakaju i izašao iz BiH, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Tužiteljstvo se nije žalilo na ovu presudu te je ona postala pravomoćna u odnosu na Zorana Tešića zvanog Koke, koji je u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) oslobođen optužbi za pojedine točke optužnice skupa sa Stuparom.

Apelacijsko vijeće Suda BiH još nije donijelo odluku po žalbi Obrane, a sa Simom Stuparom i Zoranom Tešićem su bili optuženi Zoran Stupar i Goran Tešić, u odnosu na koje su predmeti razdvojeni te su za njima raspisane tjeralice. 

Kopirati
Drag cursor here to close