Ročište

Što je pisao Jasmin Mulahusić?

Mulahusić je prema Bošnjacima koji ne dijele njegov stav iznosio uvredljive sadržaje na način da ih je nazivao izdajnicima i nevjernicima.
Vijesti / Crna Kronika | 07. 09. 2021. u 14:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj BiH Oleg Čavka na današnjem ročištu u Sudu BiH za određivanje pritvora Jasminu Mulahusiću zatražio je da mu bude određen jednomjesečni pritvor za krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Prijeteće poruke

Čavka je naveo da postoji osnovana sumnja da je Mulahusić tijekom prošle i ove godine u Luksemburgu i BiH širio vjersku i nacionalnu netrpeljivost objavama na Facebook-profilu i da je jedan od tih profila bio i na arapskom jeziku pod imenom Jasmin Malahasain.

Rekao je kako je mržnja širena prema osobama srpske i hrvatske nacionalnosti, kao i osobama bošnjačke nacionalnosti koja nisu suglasna s Mulahusićevim stavovima.

"Prijeteće poruke koje je objavljivao na svojim Facebook profilima imale su prijeteći ton i tražio je da se zaposleni građani srpske i hrvatske nacionalnosti, kao i oni Bošnjaci koji se ne slažu s njegovim mišljenjem otpuštaju s radnih mjesta, povezivao ih je s ratnim događanjima u BiH i tvrdio da su mnogi Bošnjaci zbog njih bez posla", naveo je Čavka.

Dodao je kako je Mulahusić prema Bošnjacima koji ne dijele njegov stav iznosio uvredljive sadržaje na način da ih je nazivao izdajnicima i nevjernicima.

Na udaru političari, novinari…

Mulahusić je, kako je naveo, djelujući na ovaj način prema Bošnjacima koji nemaju poglede na politički život, naciju i vjeru u skladu s njegovim radikalnim pogledom, teško vrijeđao po vjerskoj i nacionalnoj osnovi, te javno pozivao svoje sljedbenike na Facebooku da ih kazne.

Među osobama koje su se našle na udaru Mulahusića su brojni političari, novinari i javne ličnosti, poput federalnog ministra Aljoše Čampare, novinara Senada Hadžifejzovića, Semire Degimendžić, premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, Predraga Kojovića, Elmedina Konakovića...

Pritvor za Mulahusića je predložen zbog opasnosti od bijega, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Čavka je naveo da Mulahusić posjeduje državljanstvo BiH i Luksemburga i da je riječ o osobi koja ima prebivalište u dvije države, čija obitelj živi u Zavidovićima.

Prijeteći komentari

Tužitelj kaže da su Mulahusićevi sljedbenici na njegovim javnim objavama ostavljali komentare izrazito prijetećeg i teško uvredljivog sadržaja, pozivanjem na silovanje, javno bičevanje, ubistva i protjerivanja većeg broja osoba iz javnog sektora, novinarstva i politike.

Čavka je najavio da će provjeriti dokumenta o povezanosti Jasmina Mulahusića s Al Quaedom, njegovo uhićenje u Luksemburgu gdje je po nekim podacima bacao bombe na policiju.

Istaknuo je da će se izvršiti i vještačenje vozila i informatičke opreme koja je nađena u vozilu, da će se tražiti vještačenje informatičke opreme u Luksemburgu, te da treba da se sasluša još jedan broj svjedoka.

Obrana Mulahusića se protivi zahtjevu Tužiteljstva i kao alternativu predlaže eventualne mjere zabrane.

Mulahusićev odvjetnik Mirza Ališah smatra da se ovaj slučaj trebao završiti kao parnični postupak na nekom općinskom sudu, a ne da se vodi krivični postupak pred Sudom BiH.

Verbalni delikt

"Ovdje je riječ o verbalnom deliktu koji je relikt prošlog sustava. Ako se neko i osjećao uvrijeđen, trebao je podnijeti građansku parnicu i danas sam trebao izaći s Općinskog suda u Sarajevu, a ne sa Suda BiH", rekao je Ališah, koji smatra da će Sud donijeti pravednu odluku i da će Mulahusića pustiti na slobodu.

Na današnjem ročištu obrana je zatražila izuzeće tužioca Čavke, ističući da on ima interes da se njihov branjenik nađe iza rešetaka.

Mulahusić je rekao na ročištu da je na svom facebook profilu pisao i protiv Fahrudina Radončića, glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić, Olega Čavke, Dubravka Čampare i da je iznosio kritike na njihov rad.

"Čavka je osobno zainteresiran da mi se revanšira", tvrdi Mulahusić.

Na izlazu iz Suda BiH, stajao je određeni broj sljedbenika Mulahusićeve ideologije, među kojima je bio i njegov sin, jedan od njegovo osmoro djece.

Kopirati
Drag cursor here to close