Poziv strankama da se suzdrže

Tužiteljstvo BiH: Politička stranka u BiH brani čovjeka vezanog s Al-Qaedom

Osumnjičeni Jasmin Mulahusić predan je u nadležnost Tužiteljstva BiH
Vijesti / Crna Kronika | 06. 09. 2021. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osumnjičeni Jasmin Mulahusić, predan je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog u istrazi koju vodi Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo navodi kako je, prema prikupljenim podacima, ''navedeni osumnjičeni bio u fokusu interesa sigurnosnih službi stranih zemalja, i dovodi se u vezu s osobama bliskim terorističkoj organizaciji Al-Qaeda i drugim terorističkim organizacijama''.

Radi se o vrlo kompleksnim istražnim aktivnostima, koje prevazilaze pitanja državne sigurnosti BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH

Pritisci na pravosuđe

''S obzirom da određeni politički subjekti u BiH pokušavaju relativizirati pitanje uhićenja navedenog osumnjičenog, Tužiteljstvo BiH ih poziva da se suzdrže od neprimjerenog ponašanja i otvorenih pritisaka na pravosuđe, što može imati štetne posljedice po međunarodni ugled Bosne i Hercegovine, u oblasti sigurnosti i borbe protiv terorizma'', priopćeno je.

Navedno je kako je osumnjičeni evidentiran ''i od strane istražnih organa drugih zemalja, što je rezultat zajedničkog rada u borbi protiv spriječavanja međunarodnih terorističkih aktivnosti''.

Podsjetimo, policijski službenici Granične policije BiH u subotu su na Međunarodnom graničnom prijelazu Brod, po naredbi Tužiteljstva BiH lišili slobode državljanina Luxembourga Jasmina Mulahusića.

Graničnim provjerama je utvrđeno da se spomenuta osoba potražuje od Tužiteljstva BiH zbog počinjenog kaznenog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti te odavanje tajnih podataka. Mediji su pisali da se mjesecima vodi istraga zbog kaznenog djela širenja nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti.

Javnosti je Jasmin Mulahusić poznat po aktivnom kreiranju fotomontaža i videa u kojima diskreditira novinare, ali i političare koji nisu naklonjeni Stranci demokratske akcije.

SDA: Ima pravo na političke afinitete i simpatije

Iz Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo ranije su rekli da ''svaki pojedinac, pa i Jasmin Mulahusić, ima pravo na političke afinitete i simpatije, te na javno iznošenje vlastitih stavova''.

''Pravo na slobodu govora jedan je od osnovnih principa svakog demokratskog društva. SDA se čvrsto zalaže za taj princip, iako su upravo čelnici i funkcioneri ove stranke najčešća meta ostrašćenih napada, uvreda, govora mržnje i iznošenja neistina političke konkurencije na društvenim mrežama i u medijima'', naveli su ranije iz SDA, dodajući da javnost s pravom od Tužireljstva BiH očekuje javno objašnjenje zbog čega je konkretno uhićen Mulahusić.

''Zašto se za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske netrpeljivosti do sada nije uhićen Milorad Dodik, koji je više puta besramno izvrijeđao Bošnjake i muslimane, ili stotine drugih osoba koje svakodnevno na društvenim mrežama objavljuju slične komentare i negiraju genocid u Srebrenici. Zakon se mora primjenjivati jednako prema svima, sve drugo je neprihvatljiva politička zloupotreba Tužilaštva BiH i nastavak dvostrukih standarda u odnosu na Bošnjake kojem svjedočimo već duže vrijeme'', naveli su iz SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close