Suđenje Mahmuljinu

Što je odjel za moral znao o Odredu El-Mudžahidin

Vijesti / Crna Kronika | 18. 12. 2019. u 18:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedok Obrane Sakiba Mahmuljina izjavio je da nikada nije imao pisanu komunikaciju s Odredom El-Mudžahidin niti je od te jedinice dobivao akte, piše BIRN.

  / Mahmuljin i Izetbegović

Faik Uzunović, koji je od studenog 1993. do travnja 1995. bio pomoćnik zapovjednika za moral u Trećem korpusu Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), ispričao je da je njegov odsjek dobivao izvještaje od nižih jedinica, odnosno pomoćnika za moral u brigadama, kao i naredbe Glavnog stožera, da je najčešći vid komunikacije bio na referiranjima kod zapovjednika korpusa, te da je najbliža saradnja bila sa odjeljenjem za sigurnost.

''U sklopu naredbi Glavnog stožera smo u potpunosti insistirali na tome, kada su u pitanju ratni zarobljenici, da se poštuju Ženevske konvencije i postupa u skladu s njima. Naredba, kakva je stizala, samo je presignirana i spuštana u niže jedinice. Od pripadnika ABiH smo tražili da se one poštuju u potpunosti'', rekao je svjedok i naveo da nije došao do informacija da se nehumano postupa s ratnim zarobljenicima.

Privatni iftar

S Odredom El-Mudžahidin, kako je kazao, nije imao nikakvu formalnu suradnju i pisanu komunikaciju, iako su ih borci cijenili zbog uspjeha koje su postizali na ratištu, te je jedini direktni kontakt s njima imao kada ga je netko od domaćih boraca pozvao na iftar, ali je to bilo privatno, a ne obveza.

''Izvještaje Odreda u odjeljenju za moral nisam imao, niti sam ih ikada vidio. Kada bih obavljao dužnost dežurnog časnika, nikada nisam dobio akt od jedinice El-Mudžahidin'', rekao je svjedok te nastavio: ''Komunicirao sam s pomoćnicima za moral u brigadama. Ne znam je li odred imao pomoćnika za moral. Nikada od njih nisam dobio nijedan akt, niti sam njima uputio akt.''

Svjedok je kazao i da se nijedno ime iz tog odreda nije našlo kao prijedlog za jednu od stimulativnih mjera.

Tužiteljstvo je predočilo više dokumenata za koje je svjedok rekao da se na njima ne nalazi njegov potpis, a na jednom od njih je naveden pomoćnik za moral odreda s odličnom ocjenom. Uzunović je pojasnio da mu je većina ljudi s popisa poznata i da ih se sjeća, ali ne i pomoćnika za kojeg je upitan.

Bili svoji

Naveo je da su borci, kada bi otišao na teren, hvalili, poštovali i cijenili odred, ali da su ''oni bili svoji''.

Drugi svjedok Nihad Fejzić, nekadašnji načelnik Veterinarske službe Trećeg korpusa, kazao je da je ova služba bila u sastavu logistike, da su se radile laboratorijske kontrole hrane koja je bila dostavljana vojnicima, te da su niže jedinice imale istu službu čiji su načelnici izvještavali njega.

Fejzić je negirao da je imao kontakte s odredom El-Mudžhidin, kao i da nije znao gdje su bili locirani i na koji način su se opskrbljivali hranom. Izjavio je i da nikada nisu dostavljali informacije o ratnom plijenu u stoci.

Mahmuljina, bivšeg zapovjednika Trećeg korpusa ABiH, optužnica tereti da nije spriječio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda El-Mudžahidin na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici tog odreda su od 11. do 29. rujna 1995. ubili 52 ratna zarobljenika.

Nastavak suđenja je planiran za 15. siječnja 2020.

Kopirati
Drag cursor here to close