OESS

Berton osudio dodjelu priznanja Sakibu Mahmuljinu

Američki diplomat na čelu OESS-a ocijenio je kako se dodjelom priznanja 'podriva pomirenje i odnosi', prenijela je Hina.
Vijesti / Politika | 31. 08. 2019. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Voditelj misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Bruce Berton oštro je osudio odluku vlasti Zeničke županije o dodjelu priznanja generalu Armije BiH Sakibu Mahmuljinu protiv kojega se pred Sudom BiH vodi sudski postupak za ratne zločine koje su počinili mudžahedini, uključujući i odsijecanja glava te brutalna smaknuća.

Američki diplomat na čelu OESS-a ocijenio je kako se dodjelom priznanja 'podriva pomirenje i odnosi', prenijela je Hina.

''Kako bi nadišla nasljeđe rata, Bosna i Hercegovina mora prvo poštovati nevine žrtve rata. Davanjem odlikovanja onima koji su optuženi za ratne zločine čini se upravo suprotno, istodobno podrivajući pomirenje i odnose u zajednici'', izjavio je veleposlanik Berton u pisanoj izjavi.

Naime, vlasti Zeničko-dobojske županije dodijelile su nekoliko plaketa, uz ostale i generalu Mahmuljinu, uz objašnjenje da to priznanje predstavlja zahvalu za 'izniman doprinos razvoju Zeničko-dobojske županije u oblastima gospodarstva, znanosti, društveni angažman, književnost i umjetnost'.

Protiv Mahmuljina se pred Sudom BiH vodi postupak za ratne zločine koje su 1995. godine u borbama sa srpskim snagama u sjevernoj Bosni kod Zavidovića počinili mudžahedini, strani islamski borci koji su se borili na strani Armije BiH u sklopu postrojbe 'El mujaheed'.

Prema optužnici, pripadnici te postrojbe su od 11. do 29. rujna 1995. godine ubili 52 srpska zarobljenika, dok je Mahmuljin bio zapovjednik 3. Korpusa Armije BiH koja je vodila oslobodilačke operacije potkraj rata u BiH.

Tijekom suđenja koje je započelo 2016. godine predstavljeno je više svjedočenja i dokaza o brutalnim smaknućima uključujući i odsijecanja glava srpskih zarobljenika. Sve su to snimali, a na internetu postoje brojne fotografije ovih zvjerstava.

 

Kopirati
Drag cursor here to close