Sarajevo

Šteta nakon požara na tržnici ogromna - Bio je to jedini izvor prihoda za radnike

Požar je prvo pokušala ugasiti ekipa PP aparatima jer je buktio samo jedan boks, no požar se počeo brzo širiti pa su obaviješteni i vatrogasci koji su brzo stigli.
Vijesti / Crna Kronika | 05. 11. 2023. u 15:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sarajevskom naselju Otoka, na tržnici "Kvadrant" danas oko 13 sati je izbio veliki požar na čijem gašenju je radilo osam vatrogasnih ekipa.

Kako je za N1 rekao direktor KJKP "Tržnice-pijace" KS Jasmin Terović, u okviru pijace je bilo 175 boksova i 55 registriranih korisnika.

Požar je, prema navodima njihovog dojavnog centra za požar, pokušala ugasiti njihova ekipa PP aparatima jer je buktio samo jedan boks, no požar se počeo brzo širiti pa su obaviješteni i vatrogasci koji su brzo stigli.

''Uzroke još uvijek ne znamo. Kad nadležni objave, shodno tome ćemo postupati. Za sada nemamo informaciju da je nekto ozlijeđen. U kontaktu smo s načelnikom Općine Novi Grad Sarajevo, resornim ministrom i premijerom Kantona Sarajevo da iznađemo rješenje da se radnicima koji tu rade što prije pomogne. Ogromna je šteta jer su boksovi bili puni robe. Korisnicima je to bio jedini izvor prihoda od čega su hranili svoje obitelji'', rekao je Terović za N1.

Dojava o požaru je zaprimljena u 13:03, a prve vatrogasne ekipe stigle u 13:10 sati. U akciji gašenja sudjelovalo je više od 50 vatrogasaca.

''Vatrogasci su dali sve od sebe da spase što se dalo spasiti. Boksovi su jedan uz drugi, lako se širio požar jer su materijali lako groljivi. Prioritet je bio da zaštitimo stambene prostore jer su na udaljenosti od metar. Požar je zahvatio dio fasade, ali smo uspjeli spasiti zgradu'', rekao je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite KS Dženan Brkanić za N1.

Požar je lokaliziran, a vatrogasci ostaju sljedećih 4-5 sati kako bi radili na raščišćavanju i osigurali da ne bukne novo žarište.

''Bio je to veliki požar i zaista ga nije bilo lako ugasiti. Veći dio pijace je zahvaćen, ali nije bilo ozlijeđenih osoba. Nekoliko osoba se nagutalo dima, među kojima su i građani'', rekao je Brkanić.

Apelirao je na građane da u ovakvim situacijama ne prilaze mjestu požara jer dovode i sebe u opasnost

Kopirati
Drag cursor here to close