Braniteljica federalnog premijera

Odvjetnica Vidović o 'slučaju Respiratori': Predmet korišten u političke i predizborne svrhe

Odvjetnica Vidović je najavila kako će se njen branjenik Novalić obratiti/govoriti u sklopu završnih riječi, ukoliko to Sudsko vijeće dozvoli.
Vijesti / Flash | 22. 02. 2023. u 14:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odvjetnica Vasvija Vidović, braniteljica federalnog premijera Fadila Novalića, izjavila je danas nakon okončanja ročišta na suđenju u 'slučaju Respiratori', kako obrana smatra da je Tužiteljstvo ovaj predmet posmatralo izvan vremenskog konteksta i teških okolnosti koje su vladale nakon proglašenja pandemije koronavirusa.

''Mislim da smo u svojoj završnoj riječi dolazali da je Tužiteljstvo predmet posmatralo izvan vremenskog konteksta u kojem se sve dešavalo, izvan teških okolnosti koje su tada vladale i izvan međunarodnih direktiva/smjernica koje su se odnosile na pandemiju, kao i izvan zakonskog okvira za tu globalnu nesreću koja je zadesila cijeli svijet – kazala je Vidović, referirajući se na sadržaj završnih riječi odbrane prvooptuženog.

Istovremeno, navela je kako je optužba/Tužiteljstvo u konačnici pokazalo veliko nepoznavanje regulative koja se tiče rada organa uprave, a posebno Vlade Federacije BiH i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

''Tužiteljstvo tužbene navode nije dokazalo''

U osvrtu na optužnicu u ovom predmetu, Vidović je podsjetila kako njeni navodi moraju biti dokazani u cijelosti, a ovdje ''ne da nisu dokazani navodi optužnice za određena krivična djela, poput pranja novca, ili trgovine utjecajem, ili zloupotrebe položaja, nego oni optužnicom nisu niti opisani''.

''Kada bi Sud, po mom shvatanju, prihvatio to, i to je i ono što sam rekla u završnoj riječi, učinio bi apsolutnu povredu postupka'' – navela je Vidović, ustvrdivši kako Tužiteljstvo tužbene navode nije dokazalo, te da je utisak kako su, zapravo, pokušavali pobjeći od dokaza.

Dodala je kako je obrana sve što je u završnoj riječi govorila potkrijepljivala dokazima, uključujući svjedoke, materijalnu dokumentaciju i propise koji predmetnu oblast detaljno reguliraju.

Na novinarski upit u vezi s navodima iz završne riječi obrane ''o nevidljivim silama koje su upravljale procesom'', Vidović je podsjetila kako je te sile imenovala, precizirajući da je duboko razočarana miješanjem političara, predstavnika političkih stranaka i korištenjem ovog predmeta u političke, odnosno predizborne svrhe.

Pretpostavka nevinosti

''Nažalost, došlo je i do miješanja međunarodne zajednice – veleposlanstva. Nezamislivo je u organiziranim državama kakve jesu Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija…da se miješaju u predmet koji je u tijeku'' – kazala je Vidović, upozoravajući kako se radi o najvećem mogućem presedanu.

Nadalje je navela kako oni, a naročito javnost imaju pravo da određene pojave i slučajeve komentirajući na način dokle je to dozvoljeno, poručivši, istovremeno, kako nije dozvoljeno da ljude unaprijed osuđuju, aludirajući na nužno poštivanje principa presumpcije/pretpostavke nevinosti.

Odvjetnica Vidović je najavila kako će se njen branjenik Novalić obratiti/govoriti u sklopu završnih riječi, ukoliko to Sudsko vijeće dozvoli.

Video: Vidović o 

Završnim riječima obrane prvooptuženog, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje u predmetu Fadil Novalić i drugi, čiji se akteri terete u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je, nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH uzrokovnog pandemijom koronavirusa u proljeće 2020. godine, za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla tvrtka ''F. H. Srebrena malina''.

Pored Fadila Novalića, premijera FBiH, u ovom slučaju optuženi su – suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik tvrtke F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica financija Jelka Milićević.

Kopirati
Drag cursor here to close