Sudac donio odluku

Slučaj Šantić: Ponovo odbijen zahtjev za pritvaranje Tigra i ostalih

Sudac je donio odluku kojom se odbija prijedlog Tužiteljstva USK-a za određivanje mjere pritvora ovoj petorki.
Vijesti / Crna Kronika | 08. 01. 2018. u 19:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hamdija Abdić Tigar  / Cropix

Hamdija Abdić Tigar, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović, osumnjičeni za ubojstvo HVO generala Vlade Šantića, danas su u Kantonalnom sudu u Bihaću saslušani pred novim sucem za prethodni postupak Fikretom Hodžićem, koji je donio odluku kojom se odbija prijedlog Tužiteljstva USK-a za određivanje mjere pritvora ovoj petorki, piše Oslobođenje.ba.

Podsjećamo, oni su uhićeni 11. prosinca te su već 12. prosinca bili na prvom ročištu kada je sudac Reuf Kapić također odbio prijedlog tužiteljstva. Zatim je kazneno vijeće Kantonalnog suda u Bihaću uvažilo žalbu Tužiteljstva i vratilo predmet ponovo sucu Kapiću. No njegovo izuzeće zatražio je tužitelj Husein Huzejrović, što je na Kantonalnom sudu odbijeno. Zatim je Tužiteljstvo podnijelo prijedlog za promjenu mjesne nadležnosti suda, no Vrhovni sud Federacije BiH ovaj prijedlog je odbio i vratio predmet u Bihać.

U međuvremenu sudac Reuf Kapić je otišao na bolovanje, a za novog suca za prethodni postupak imenovan je Fikret Hodžić. Na njegovo predsjedavanje ni tužiteljstvo ni obrana nisu imali primjedbi.

Nakon što je sudac Hodžić pažljivo saslušao argumente odlučio se za ovakvu odluku obrazlažujući je da ne postoje posebni procesni uvjeti za određivanje pritvora jer su prošle skoro 23 godine od događaja, te da Tužiteljstvo u posljednje četiri godine nije ispitalo ni jednog novog svjedoka.

S druge strane sudac Hodžić se nije složio sa obranom da nije ispunjen opći procesni uvjet, to jest mišljenja je da postoji opći osnova sumnje u izvršenje ubojstva Šantića.

Tužitelj Husein Huzejrović će u ovoj istrazi ispitati još četiri svjedoka, zbog kojih je tražio da osumnjičenim odredi pritvor kako bi na miru to mogao učiniti.

Kopirati
Drag cursor here to close