skandali tresu pravosuđe

Sudac iskazao neposluh: ''Nijedan dokaz ne ukazuje da je Vlado Šantić mrtav''

Sudac Kapić navodi da ''ne vidi potrebu'' ponovnog postupanja po prijedlogu za određivanje pritvora Tigru i ostalima koje je on pustio na slobodu.
Vijesti / Crna Kronika | 22. 12. 2017. u 09:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću Fata Nadarević prijavila je Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH suca tog suda Reufa Kapića, objavio je Žurnal.

Kapić je prijavljen zbog postupanja u svojstvu suca za prethodni postupak u predmetu protiv Hamdije Abdića Tigra i ostalih osumnjičenih za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića.

''Poštovani, dana 19. 12. 2017. godine primila sam na ruke određeni podnesak suca za prethodni postupak ovog suda Kapić Reufa. U podnesku suca između ostalih navoda obavještava mene kao predsjednicu suda da neće postupiti po rješenju KV vijeća, da u konkretnom slučaju iskazuje svoj sudački neposluh, te da zbog njegovog neposluha ja pokrenem disciplinski postupak protiv njega'', navela je predsjednica Nadarević u svom dopisu upućenom Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH.


Žurnal je ranije objavio kako je Reuf Kapić, sudac za prethodni postupak u predmetu Hamdija Abdić Tigar i ostali, prošlog tjedna odbio prijedlog za određivanje pritvora navodeći da ''nema osnovane sumnje da je general HVO-a Vlado Šantić ubijen''.

Nakon što je Kantonalno tužiteljstvo Bihać uložilo žalbu, Krivično vijeće Kantonalnog suda Bihać ukinulo je prethodnu odluku suca Kapića, te je naložilo da se ponovo održi ročište na kojem će biti razmatran prijedlog za određivanje pritvora Hamdiji Abdiću, Jasmiru Topalu, Dedi Karabegoviću, Enveru Keranoviću i Ramizu Bajramoviću. Međutim, nakon takve odluke KV-a, sudac Kapić je, suprotno Zakonu o krivičnom postupku FBiH, iskazao neposluh, a članicama KV-a i predsjednici Kantonalnog suda Bihać je napisao pismo.

''Poštovane kolegice Kasum, Arnautovići Hadžić, zahvaljujem Vam što ste nakon pet dana vijećanja povodom žalbe na rješenje suca za prethodni postupak, a koju žalbu je izjavilo Kantonalno tužiteljstvo Bihać dostavili sucu za prethodni postupak rješenje. Ovom prilikom vas pojedinačno želim izvijestiti da neću postupiti po vašem rješenju u pogledu ponovnog postupka, a to iz razloga što je navedeno rješenje doneseno zloupotrebom sudskih ovlasti'', napisao je u svom pismu sudac Kapić.

Sudac Kapić navodi da ''ne vidi potrebu'' ponovnog postupanja po prijedlogu za određivanje pritvora Tigru i ostalima koje je on pustio na slobodu. U istom pismu, Kapić obavještava i predsjednicu Suda Fatu Nadarević da neće postupiti po rješenju KV-a, te je poziva da protiv njega pokrene disciplinski postupak.

''Nijedan dokaz ne ukazuje da je Vlado Šantić mrtav'', napisao je sudac Kapić.

Međutim, troje sudaca Krivičnog vijeća je ocijenilo da je Kapić, prilikom odlučivanja, načinio bitne povrede krivičnog postupka, te da nije uzeo u obzir sve relevantne dokaze, zbog čega je i ukinuto njegovo rješenje, kojim je on, praktično, pokušao zataškati kompletan slučaj ubistva generala Vlade Šantića.

Unatoč tome, predsjednica Suda Fata Nadarević odlučila je da Kapića ne razriješi sa ovog slučaja, već mu je usmeno naredila da za ponedjeljak zakaže novo ročište za određivanje pritvora. Inače, sudac Kapić je, nakon što mu je prije deset godina podmetnuta bomba pod automobil postao miljenik SDA i pravosudnih kadrova te stranke.

Tako je, u oktobru ove godine VSTV imenovao Kapićevog sina Kemala za kantonalnog tužitelja u Bihaću. Pored toga, podvijeće VSTV-a na je sjednici bilo predložilo da se za suca Općinskog suda u Cazinu imenuje Belmu Kapić – Nuhanović, inače snahu suca Reufa Kapića. No, nakon što je u VSTV stigla prijava protiv Kapića, imenovanje je odloženo. Žurnal navodi kako je sudac Reuf Kapić 2007. godine disciplinski kažnjavan zbog propusta u službi. Tada je sankcioniran ''javnom opomenom''.

Kopirati
Drag cursor here to close