Mala Mojstrovka

Slovenija: Lavina odnijela 7 ljudi

Dvije osobe koje su teže ozlijeđene u ovoj nesreći prevezene su helikopterom u ljubljanski Klinički centar, a tri osobe su lakše ozlijeđene.
Vijesti / Crna Kronika | 09. 04. 2023. u 21:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U popularnom slovenskom skijalištu Mala Mojstrovka lavina duga stotinjak metara odnijela je sedam osoba. Akciju spašavanja otežavaju vremenski uvjeti.

Jedan od spasilaca Klemen Gričar za N1 Slovenija je kazao da se "grupa definitivno ne vodi u ovakvim uvjetima".

"Dva prijeloma bedrene kosti, ozljede glave, rebara… Velika je sreća da su svi preživjeli. Mislim da treba ići kaznena prijava", smatra ovaj spasilac.

Dvije osobe koje su teže ozlijeđene u ovoj nesreći prevezene su helikopterom u ljubljanski Klinički centar, a tri osobe su lakše ozlijeđene.

Prema prvim informacijama policije, skupina od sedam osoba uputila se prema skijalištu Mala Mojstrovka. Gorska udruga spašavanja priopćila je da je skupinu odnijela lavina, no u stvarnosti se radilo o tzv. padavinama, rekao je Gričar.

"Na vrhu grebena stvara se neka vrsta snježnog pokrova na koji vjetar dodatno nanosi snijeg", objasnio je. Kada kosina "pukne" ili se slomi, slojevi snijega padaju prema dolje.

Prema informacijama kojima raspolaže N1 Slovenija, vodič grupe uspio je izbjeći opasnost, ali ostali nisu.

"Apsolutno je pogrešno ići tamo u ovakvim uvjetima", navodi Gričar koji smatra da treba podnijeti kaznenu prijavu.

Četvero mrtvih i ozlijeđeni u lavini u Alpama

"Četiri osobe su poginule, a više ih je ozlijeđeno u lavini koja se obrušila u nedjelju oko podneva na ledenjaku Armancetteu, u Alpama", objavio je na Twitteru francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin

Podaci o žrtvama lavine u Gornjoj Savoji su 'privremeni' i 'spasioci su još na terenu', dodao je ministar, rekavši da su njegove 'misli uz žrtve i njihove obitelji'.

Uz četvero poginulih, još devet osoba bilo je prisutno kada se dogodila nesreća, ali podatci o njihovu stanju se još utvrđuju. Nesreća se dogodila oko podneva u općini Contamines-Montjoie, dodala je prefektura Gornje Savoje za AFP.

Lavina je bila duga 1000 m i široka 100 m, navodi isti izvor.Identitet žrtava još nije poznat.

Meteo-France nije bio izdao nikakvo upozorenje za lavinu, napominje prefektura, ali nesreći su pogodovali zatopljenje i vjetar. Na teren je odmah upućeno dvadesetak spasilaca, vatrogasaca, policajaca i liječnika hitne medicinske pomoći, a dodatna pomoć još stiže.

U potrazi sudjeluju helikopteri civilne zaštite i policije te psi obučeni za potragu unesrećenih u lavini.

Kopirati
Drag cursor here to close