Stradali radnik

Brod: Istraga će utvrditi uzrok smrti radnika

Jovičić je dodao kako su se radnici vratili na svoja radna mjesta s nekih sat do sat i pol kašnjenja, osim na mjestu gdje je nastala eksplozija.
Vijesti / Crna Kronika | 10. 10. 2018. u 12:40 Bljesak.info
Eksplozija u Rafineriji

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapovjednik Policijske stanice Brod Slobodan Milićević rekao je danas kako je prema prvim informacijama ozlijeđeno osam radnika u eksploziji u Rafineriji nafte Brod, prenosi agencija Anadolija.

"Dana 9.10, točnije sinoć u 21.30 sati, dežurna služba PS Brod obaviještena je da je na jednom od postrojenja, točnije na postrojenju tzv. 05 za proizvodnju dizel goriva i benzina došlo do eksplozije koja je izazvala požar na postrojenju uslijed čega je došlo do ozljeđivanja određenog broja radnika koji su tu radili", rekao je Milićević.

Dodao je da su po dolasku u rafineriju informirani da je u prvi mah ozlijeđeno osam radnika, koji su svi prevezeni u Dom zdravlja Brod, nakon čega je njih šest upućeno u bolnicu u Doboju, gdje su im konstatirane lakše tjelesne ozljede i oni su izvan životne opasnost.

Foto: Anadolija / Slobodan Milićević

Nestao radnik

Milićević je naglasio kako su u tom trenutku imali saznanja da se jedan od radnika vodi kao nestao.

"U tom trenutku smo raspolagali saznanjima da se jedan od radnika vodi kao nestao i tragali smo za njim. Došlo je do saznanja da je još jedan radnik lakše ozljeđen. Negdje oko 1.30 poslije ponoći pronašli smo tijelo nastradalog radnika koji je bio zaposlen na susjednom postrojenju. Nakon toga je o svemu informiran tužitelj tužiteljstva u Doboju, nakon čega je naređeno da se lice mjesta osigura i da se obavi očevid ujutro. Radnik je bio zaposlen na susjednom postrojenju, operater, to je njegovo radno mjesto. Mi smo ga zatekli u neposrednoj blizini. Istraga će utvrditi pravi uzrok smrti i bit će rečeno što je pravi uzrok smrti", rekao je Milićević.

Na pitanje novinara o razmjerima štete, Milićević je rekao kako su vatrogasne jedinice odradile veliki posao.

"Ono što sam zatekao tamo je da nadljudskim snagama PVJ gasi požar. Nije bio strašan prizor što se tiče ozljeda, jer su lakše tjelesne ozljede. Nama je primarno bilo da pronađemo nestalog radnika. Sve u svemu, osobno, kao profesionalac naišao sam na odgovoran pristup svih jedinica koji su se našli u rekordnom roku tamo i uspjeli su da savladaju požar, koji je lokaliziran i ugašen oko 22.40 i tada je prestala svaka opasnost za neke druge havarije", rekao je Milićević.

Situacija u rafineriji  pod kontrolom

Načelnik Općine Brod Ilija Jovičić je na današnjoj konferenciji za novinare kazao kako je situacija u rafineriji nafte pod kontrolom nakon sinoćnje eksplozije u kojoj je jedan radnik poginuo, javlja agencija Anadolija.

Jovičić je rekao da je posjetio ozlijeđene radnike u bolnici u Doboju te da se svi dobro osjećaju.

"Kao načelnik općine imam neka osobna saznanja i osobno sam pratio čitav događaj. Imam službeno priopćenje kompanije. Vijest je možda više dramatizirana nego što je to stvarni razmjer ovog događaja. Imam tužnu i tešku vijest za Brođane i rafineriju, jer jedan radnik je sinoć poginuo u požaru i izražavam sućut. Upravo sam se vratio iz Doboja gdje sam posjetio radnike koji se nalaze u bolnici, odlično se osjećaju, na pretragama su i prema izjavi glavnog liječnika oni će biti otpušteni iz bolnice", kazao je načelnik Broda.

Foto: Anadolija / Ilija Jovičić 

Jovičić se zahvalio na podršci susjednih općina koje su ponudile pomoć.

"Zahvaljujem se na velikoj podršci i spremnosti da se pomogne rafineriji i općini Brod, s obzirom da je informacija o razmjerima eksplozije i havarije višestruko uvećana, ali svejedno dužan sam da spomenem načelnika općine Modriča koji je poslao sanitetsku ekipu, načelnika općine Derventa i načelnika susjedne općine Dusparu koji je osigurao prohodnost preko granice bez zadržavanja kola hitne pomoći i liječnik jer se smatralo da je velika havarija. Naša vatrogasna jedinica je zajedno s vatrogasnom jedinicom iz rafinerije uspjela bez dodatne pomoći da ugasi požar", rekao je Jovičić.

Jovičić je dodao kako su se radnici vratili na svoja radna mjesta s nekih sat do sat i pol kašnjenja, osim na mjestu gdje je nastala eksplozija.

Zrak je čist

"Treća smjena rafinerije je ušla redovno na posao, ušli su radnici sa kašnjenjem od sat, sat i po vremena. Sve se u gradu odvija na standardan način, bilo je straha, a u rafinerijama nisu rijetki slučajevi. Ova nesreća je bila s kobnim ishodom, ali smatram da nije toliko loše stanje kako je predstavljeno. Nije bilo uzbune u Brodu, alarmiranja jer nije bilo potrebe. Rafinerija je društveno odgovorna firma i nema nikakvih čestica u zraku što me novinari pitaju", rekao je Jovičić.

Požar, koji je buknuo nakon sinoćnje eksplozije, vidio se iz susjedne Hrvatske, iz Slavonskog Broda na lijevoj obali rijeke Save.

Rafinerija nafte Brod je jedina kompanija za preradu nafte i proizvodnju naftnih derivata u Bosni i Hercegovini. Osnovana je krajem 19. stoljeća. Za vrijeme SFRJ bila je u državnom vlasništvu i doživjela najveću ekspanziju i širenje proizvodnje. Privatizirana je 2007. godine. Djeluje u okviru OPTIMA grupe koja je u vlasništvu ruskog Zarubežnjefta.

Kopirati
Drag cursor here to close