Zategnuti odnosi

SIPA preuzela istragu ubojstva sarajevskih policajaca

Zategnuti odnosi u ovom predmet između kantonalne policije i tužiteljstva kulminirali su nedavnom konferencijom za medije komesara Nusreta Selimovića koji je otkrio neke detalje iz istrage u predmetu ubojstva dva policajca.
Vijesti / Crna Kronika | 17. 11. 2021. u 09:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) preuzela je istragu ubojstva dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića nakon što je "puklo" na relaciji MUP Kantona Sarajevo i Tužiteljstvo KS.

Prošlog tjedna stigao je prijedlog Tužiteljstva KS za formiranje zajedničkog operativnog tima kojeg bi činili službenici SIPA-e i Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo.

No, kako nesužbeno saznaje Klix.ba, tu ideju su odbili u MUP-u Kantona Sarajevo nakon čega je pala odluka da SIPA preuzme vođenje istrage. Komesar Uprave policije Nusret Selimović je smatrao da njegova agencija zaslužuje odraditi slučaj do samog kraja.

"Puklo"

Zategnuti odnosi u ovom predmet između kantonalne policije i tužiteljstva kulminirali su nedavnom konferencijom za medije komesara Nusreta Selimovića koji je otkrio neke detalje iz istrage u predmetu ubojstva dva policajca. Nakon toga je uslijedio priopćenje tužiteljstva koje je zamolilo sve da se suzdrže od otkrivanja pojedinosti s obzirom da je istraga u tijeku. 

U protekle tri godine poseban istražni tim MUP-a Kantona Sarajevo je odradio veliki dio posla s ciljem rasvjetljavanja ubojstva njihovih kolega u noći 28. listopada tijekom obračuna s pripadnicima automafije na Alipašinom Polju. Prema pisanjima nekih medija taj posebni istražni tim nedavno je naprasno rasformiran, ali razlog za takav potez za sada nije poznat.

Velika istraga je rezultirala nedavnim pretresima na području Istočnog Sarajeva i Pala. Otkriveni su i privremeno izuzeti dokazi koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela ubojstva policijskih službenika, a između ostalog, otkrivena je i oduzeta veća količina automatskog i vatrenog oružja.

U svemu bi veliku ulogu mogla odigrati i aplikacija Sky koja krije prepiske članova automafije i osumnjičenih u ovom slučaju.

Istraga komesara

Aleksandar Macan je prvoosumnjičeni u slučaju ubojstva dvojice policajaca i on se trenutno nalazi u bijegu, a jučer je za njim raspisana međunarodna tjeralica. Macan je oženjen sa Marijanom Savčić-Macan, inače uposlenicom Policijske uprave Pale, a njen otac je optuženi ratni zločinac Milomir Savčić koji je odnedavno također u bijegu. 

Što se tiče događaja između Uprave policije MUP-a KS i Tužiteljstva KS treba istaknuti da je prošlog tjedna održana izvanredna sjednica Neoavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara Kantona Sarajevo.

Iako se očekivalo, na sjednici nije inicirana smjena komesara Nusreta Selimovića, ali je zatražena dodatna informacija Tužiteljstva KS ima li elemenata krivičnog djela u radu policijskog komesara u vezi sa istragom ubojstva dvojice policajaca.

Nakon što su dobili odgovor da nema elemenata krivičnog djela, ali da postoji mogućnost da je bilo određenih opstrukcija, Neovisni odbor (NO) se našao na "tankom ledu".

Naime, sedam članova NO nemaju jedinstven stav jer su jedni za, a drugi protiv trenutnog komesara Selimovića. Treba istaknuti i da mandate ovog saziva Neovisnog odbora ističe početkom iduće godine i da je pred njima da još jednom ocijene rad komesara.

Kopirati
Drag cursor here to close