Protiv pet osoba

SIPA podnijela Tužiteljstvu BiH izvještaj o krivotvorenju i pranju novca

Oni su oštetili jednu osiguravajuću kuću na području Republike Srpske za iznos od preko milijun KM, kao i Proračun Republike Srpske za iznos od preko 100.000 KM kroz umanjenje porezne osnovice.
Vijesti / Crna Kronika | 24. 05. 2019. u 16:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine podnijeli su izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima protiv pet fizičkih osoba i jedne pravne osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznena djela ''Izvršenje kaznenog djela u sastavu kriminalnog udruženja“, ''Posebni slučajevi krivotvrenja“, u vezi s kaznenim djelom „Pranje novca“. 

U vezi s navedenim, postoje osnovi sumnje da je pravna osoba počinila kazneno djelo  "Odgovornost pravne osobe “, a u vezi s kaznenim djelom „Pranje novca“, priopćeno je iz SIPA-e.  

Prijavljena osobe su od 2014. do 2018. godine postupajući kao pripadnici kriminalnog udruženja oštetili jednu osiguravajuću kuću na području Republike Srpske za iznos od preko milijun KM, kao i Proračun Republike Srpske za iznos od preko 100.000 KM kroz umanjenje porezne osnovice za obračun poreza na dobit, čime su osiguravajuću kuću doveli u rizik nesolventnosti i nelikvidnosti, odnosto ugroženosti akumuliranih sredstava za pokriće tekućih rezervi. 

Navedeno su prikrili preinačavanjem pravih isprava odnosno krivotvorenjem dokumenata o sudskoj registraciji za određeni broj pravnih osoba, a koja stvarno nisu postojala, i transakcijama kroz račune više banaka na području Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close