Afera 'Prisluškivanje'

SIPA osim kuće Debevca pretresla još tri osobe - Traže poklone od Mamića

Proširenje istrage Protiv Debevca, izgleda, šire istragu jer ga sumnjiče da je primao poklone za slučajeve sa suda. Istraga piše kako je riječ o dva predmeta, a prvi se odnosi na slučaj Zdravprotiv Debevca se odnosi na sumnju na koruptivne aktivnosti
Vijesti / Crna Kronika | 14. 02. 2024. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici specijalne postrojbe SIPA u BiH upali su jučer u kuću pritvorenog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, doznaje portal Istraga.

Pretres je obavljen nakon što je Tužiteljstvo BiH donijelo naredbu o proširenju istrage protiv Debeveca koji je uhićen prije skoro dva mjeseca zajedno sa bivšim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanom Mehmedagićem.

Avaz je objavio kako je Tužiteljstvo BiH proširilo istragu na više predmeta, što je jedan od razloga zbog čega je postupajuća tužiteljica Bojana Jolović zatražila produženje pritvora za još mjesec dana. 

Uposlenik Suda

Ovaj sarajevski medij navodi da su pripadnici SIPA-e, osim kuće Debevca, pretresli imovinu još tri osobe.

Jedna od njih je, kako saznaje "Avaz", uposlenik Suda BiH. Radi se o muškarcu inicijala M.P.

Protiv Debevca, izgleda, šire istragu jer ga sumnjiče da je primao poklone za slučajeve sa suda. Istraga piše kako je riječ o dva predmeta. Prvi se odnosi na slučaj Zdravka Mamića, bivšeg potpredsjednika Dinama koji je, u bijegu od hrvatskog pravosuđa, utočište našao u BiH. Drugi slučaj se odnosi na postupak koji se vodio pred Upravnim odjelom Suda BiH i u pitanju je tvrtka iz Ljubuškog.

Sumnje u pogodovanje

Tužiteljstvo BiH sumnja da je Debevec pogodovao obitelji Mamić vezano za odluke Suda BiH koje su se odnosile na postupke izručenja Zdravka Mamića u Hrvatsku, kao i deblokadu računa na kojima se nalazilo nekoliko milijuna KM, a čiji je vlasnik bio Mamićev sin. Mamić je, sumnja Tužiteljstvo, odlučio pokloniti sat Ranku Debevecu u vrijednosti od 15 tisuća eura.

Drugi dio proširenja istrage odnosi se na odluke Suda BiH u vezi s kompanijom Kramar iz Ljubuškog koja se bavi uvozom automobila.

 
Kopirati
Drag cursor here to close