Na području Orašja

Silovana tijekom zatočeništva

Državno tužiteljstvo pročitalo je iskaze preminule svjedokinje u kojima je navodila da su je tijekom zatočeništva 1992. i 1993. godine silovali Mirko Jurić zvani Keni i Mato zvani Rakijica.
Vijesti / Crna Kronika | 16. 02. 2022. u 16:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene na području Orašja, Državno tužiteljstvo pročitalo je iskaze preminule svjedokinje u kojima je navodila da su je tijekom zatočeništva 1992. i 1993. godine silovali Mirko Jurić zvani Keni i Mato zvani Rakijica.

Tužitelj Milanko Kajganić pročitao je četiri iskaza zaštićene svjedokinje S-3 u kojima je govorila o tome kako je u više navrata tokom 1992. i 1993. godine bila zatvorena u školi u Orašju, kao i u Donjoj Mahali.

U iskazu iz 2004. godine S-3 je ispričala kako ju je jedne noći 1993. u Donjoj Mahali silovao jedan civil. Ona je navela i da je njen blizak srodnik bio tučen, te je preminuo narednog jutra.

Svjedokinja je također rekla da su, između ostalih, Pero Vincetić i Đuro Matuzović vodili zarobljenike na razmjenu.

S-3 je u iskazu iz 2015. godine kazala kako je u rujnu 1992. prebačena u zatvor u Donjoj Mahali, te da ju je jedne prilike silovao Mato Živković zvani Rakijica, koji je bio naoružan i prijetio da će je ubiti ako ikome bude pričala šta se događalo.

U ovom iskazu navela je i da je u prosincu 1992. godine puštena kući nakon što je Đuro Matuzović rekao Peri Vincetiću da je pusti.

''Silovana sam tijekom srpnja 1993. godine od vojnog policajca zvanog Mirko zvani Keni, koji je to uradio s jednim vojnim policajcem kojem ne znam ime'', ispričala je S-3 u ovom iskazu.

Također je kazala i da je njen srodnik bio zatvoren u Donoj Mahali i da je podlegao uslijed premlaćivanja, ali da ne zna tko ga je tukao.

Prema iskazu koji je dala 2014. godine, svjedokinja se dobro sjeća Mirka Jurića zvanog Keni jer ju je silovao u Donjoj Mahali. Osim njega, rekla je, u jesen 1992. godine silovao ju je i Mato zvani Rakijica. Za Rakijicu je kazala da ga nije poznavala odranije, već iz logora u Donjoj Mahali.

Ona je tada, kako je pročitano, navela kako smatra da oni ne moraju ići u zatvor, ali da bi joj trebali isplatiti po 3.000 konvertibilnih maraka (KM).

Kajganić je pročitao i iskaz S-3 dat 2016. godine u kojem je rekla da je bolesna i da ''ne zna više šta je bilo'', ali da je istina da su je ''silovali Keni i Rakijica''. Ona je, prema iskazu, upitana zašto 2004. nije navodila imena osoba koje su je silovale.

''Ako to nisam rekla prije, to je zato što me nitko nije ni pitao'', odgovorila je te prilike svjedokinja.

Za progon srpskog stanovništva ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama počinjenim u Orašju, optuženi su Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić. Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te vojne i civilne policije u Orašju.

Neke od Odbrana su ukazale na razlike i nelogičnosti u iskazima svjedokinje, a Obrana Mate Živkovića je naglasila da se radi o nevjerodostojnom svjedoku.

Jurićeva advokatica Irena Pehar bi svjedokinju upitala zbog čega 2004. godine nije navela da ju je silovao Jurić, te odakle poznaje Mirka zvanog Keni. Upitala bi i da navede od koga je saznala da je osoba koja ju je silovala upravo Mirko Jurić zvani Keni.

Obrana Matuzovića je, između ostalog, istaknula kako bi svjedokinju upitala da pokaže optuženog, jer on nikada nije sudjelovao u razmjenama. Ova Obrana je ukazala i na različite dijelove iskaza koji se odnose na smrt njenog srodnika.

Na ovom ročištu pročitan je iskaz preminulog svjedoka Todora Božića, koji je naveo da je 8. svibnja 1992. godine u Bukovu Gredu ''došla hrvatska vojska na čelu s Perom Konjem'', a da je narednog dana bila racija i zatvaranje stanovništva.

On je kazao da se krio sve do lipnja iste godine, kada je uhvaćen i odveden u dvoranu u Orašju, te da je bio zatvoren i u Donjoj Mahali. Dodao je da je vođen na kopanje rovova, i da je razmijenjen sredinom kolovoza 1992. godine.

''Prilikom racije HVO-a u našem selu 9. svibnja ubijeno je oko 12 osoba srpske nacionalnosti, među kojima i moj kum Mišo Gavrić'', rekao je svjedok.

Suđenje će se nastaviti 23. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close