Većina maloljetnici

Seksualna zlostavljanja, prisilni brakovi, prosjačenje: Lani u BiH 36 žrtava trgovinom ljudima

Istovremeno je 21 žrtva bila ženskog, a 15 muškog spola.
Vijesti / Crna Kronika | 10. 06. 2019. u 17:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj u ponedjeljak usvojilo je Izvještaj Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu, u kojemu stoji da je lani identificirano 36 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, s različitim oblicima eksploatacije.

Među njima je 12-ero korišteno za prosjačenje, devetero je bilo seksualno iskorištavano, šestero je korišteno za prodaju radi prisilnog sklapanja braka, a registrirana je i po jedna radna eksploatacija, spolni odnos s djetetom i bludna radnja, dok je u šest slučajeva zabilježen jedan od ostalih oblika eksploatacije.

Među potencijalnim žrtvama trgovine je bilo 12 punoljetnih, a 24 su maloljetnici. Istovremeno je 21 žrtva bila ženskog, a 15 muškog spola. Iz Bosne i Hercegovine je bilo 28 žrtava, a njih osam su strani državljani, priopćeno je iz Vijeća ministara.

Tužiteljstva su donijela 41 naredbu o provođenju istrage protiv 79 osoba i podigla 26 optužnica protiv 37 osoba, dok su sudovi izrekli 48 osuđujućih presuda protiv isto toliko osoba za kaznenih dijela trgovine ljudima i povezana kaznenih djela.

Podaci su to koje su ovoj instituciji dostavili iz tužiteljstva, službi za provođenje zakona, centara za socijalni rad te nevladinih organizacija.

Nadležne institucije u BiH i organizacije civilnog društva u suradnji s međunarodnim organizacijama i partnerskim zemljama su od 80 aktivnosti planiranih Akcijskim planom suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH za razdoblje 2016 – 2019 u potpunosti realizirali 63 aktivnosti, njih 12 je realizirano djelomično, a za pet aktivnosti realizacija nije započeta u izvještajnom razdoblju, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.  

Kopirati
Drag cursor here to close