Novi put

Zabrinjavajuće 'sive brojke' kada se govori o trgovini ljudima

"Mislim kako rad institucija ne funkcionira onako kao bi trebao jer to je jedan 'vruć krumpir' i uvijek se odgovornost prebacuje s institucije na instituciju", naglasila je Demić
Vijesti / Flash | 18. 10. 2017. u 12:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasnogovornica udruženja "Novi put" Edisa Demić u izjavi za novinare, koja je upriličena prije Panel diskusije o trgovini ljudima koja se održava u Mostaru, kazala je kako je na osnovi podataka, koje udruženje dobije od Ministarstva sigurnosti BiH u ovoj godini, identificirano 48 osoba u BiH koje su žrtve trgovine ljudima, ali kako zabrinjavaju 'sive brojke' koje su sigurno mnogo veće od spomenutoga broja.

Po njezinim riječima, kada je riječ o trgovini ljudima na području grada Mostara, koji slovi za veliko turističko odredište i koji ima veliki priliv turista, zabilježen veliki broj slučajeva prosjačenja maloljetnih osoba i djece, što također spada u trgovinu ljudima.

Govoreći o tome što udruženje 'Novi put' radi kada je riječ o trgoivini ljudima, Demić je pojasnila kako je Udruženje fokusirano na prevenciju i edukaciju djece tijekom školske godine te kako organizira veliki broj preventivno edukacijskih radionica koje realizira u suradnji s partnerima Udruženja.

Kada je riječ o suradnji s institucijama koje se u BiH bave problemima trgovine ljudima, Demić je kazala kako Udruženje kada dobije dojavu o slučaju trgovine ljudima proslijedi je relevantnim institucijama, a kada je riječ o djeci, u taj proces se odmah uključuju nadležni centar za socijalni rad i tužiteljstvo.

"Mi kao udruženje imamo s institucijama dobru suradnju, ali ono što mi kao nositelji prevencije očekujemo od njih jeste podrobniji rad na samoj identifikaciji i procesuiranju počinitelja kaznenoga djela trgovine ljudima, kao i adekvatnu asistenciju kod pomoći žrtvama trgovine ljudima", kazala je Demić.

Dodala je kako bi rad institucija mogao funkcionirati mnogo bolje. "Mislim kako rad institucija ne funkcionira onako kao bi trebao jer to je jedan 'vruć krumpir' i uvijek se odgovornost prebacuje s institucije na instituciju", naglasila je Demić.

Na upit novinara što je do sada učinjeno i procesuiraju li se osobe koje su optužene za trgovinu ljudima, Demić je kazala kako postoji znatan broj procesuiranih slučajeva trgovine ljudima, ali kako su kazne za takva djela jako niske. Naime, niske kazne su jedan vjetar u leđa ljudima koji se bave takvim kriminalnim radnjama i koji zarađuju enormne sume novca. Počinitelji odsluže godinu ili godinu i pol zatvora i ponovno se mogu vratiti svom prijašnjem poslu.

Inače,  Panel diskusija je organizirana u povodu obilježavanja Europskoga dana borbe protiv trgovine ljudima i njezina svrha je informiranje i razmjena iskustava o opasnostima, oblicima i načinima trgovine ljudima, te njezinoj prevenciji.

Na panel diskusiji su, uz ostale, bili predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), predstavnici Ministarstva rada, zdravstva i socijalne skrbi HNŽ, te Tužiteljstva HNŽ koji su, zamoljeni da daju za izjave za medije, kazali kako izjave ne mogu dati jer za to nisu ovlašteni.

Europska komisija je 2007. godine proglasila 18. listopada Europskim danom borbe protiv trgovine ljudima. Od tada sve zemlje članice organiziraju događaje kako bi obilježili ovaj dan i podignuli svijest javnosti, te razmijenili informacije, znanja i najbolje prakse između svih zainteresiranih strana koje rade na prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima.

Prema podacima Ujedinjenih nacija oko 600 000 žena, djece i muškaraca svake godine se nađe u lancu trgovine ljudima. Bosna i Hercegovina je zemlja podrijetla, tranzita i odredišta za djecu, žene i muškarce koji su predmet trgovine ljudima u svrhu seksualnoga iskorištavanja, radne eksploatacije, prisilnoga prosjačenja i nelegalnoga usvajanja.

Kopirati
Drag cursor here to close