Kurteš i ekipa

SDP-ov ministar uhićen zbog milijun KM

Potpisivanje pojedinih dokumenata odvijalo se izvan radnog vremena, u kasnim večernjim satima u zgradi federalnog MUP-a, a njihov dolazak, što su osumnjičeni previdjeli, zabilježen je putem video nadzora
Vijesti / Crna Kronika | 09. 11. 2017. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši federalni ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš, njegov tadašnji savjetnik Dragan Mioković te profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Kemal Kačapor uhićeni su u Sarajevu su zbog sumnje da su ugovorom a austrijskom kompanijom OeSD oštetili proračun FBiH za oko milijun maraka, objavio je Žurnal.

Kačapor i Miković su bili članovi stručnog tima koji su donijeli odluku o izboru ponuđača za nabavku softvera za Jedinstveni centralni registar. Kako saznaje Žurnal od izvora bliskog istrazi, Tužiteljstvo BiH sumnja da su navedeni pogodovali izboru navedene firme, da bi potom dio uplaćenog novca iz Austrije bio "vraćen" putem računa firme vlasnika Enesa Masle, koji je također uhićen.

Komisija za provođenje postupka pregovaranja za nabavku softvera i hardvera za sustav Matičnog registra Jedinstvenog centralnog matičnog registra FBiH, predložila je dodjelu ugovora sa cijenom od 2,1 milijuna iako je prvobitna vrijednost trebala biti za milijun manja.

''Ne može se potvrditi da je u navedenom slučaju postupak odabira proveden na transparentan način, da je izabran najbolji i najpovoljniji ponuđač, odnosno da je postignuta najbolja vrijednost za uložena proračunska sredstva. Također, ne može se opravdanost utroška dijela sredstava za realizaciju projekta uspostave Jedinstvenog registra FBiH u 2013. godini, koji je vršen na osnovu izvršenih izmjena proračuna projekta, obzirom da na isti nije data suglasnost Vlade FBiH'', napisali su federalni revizori u izvještaju o kontroli federalnog MUP-a za 2013. godinu.

Prema izvorima Žurnala, potpisivanje pojedinih dokumenata odvijalo se izvan radnog vremena, u kasnim večernjim satima u zgradi federalnog MUP-a, a njihov dolazak, što su osumnjičeni previdjeli, zabilježen je putem video nadzora. Bivši federalni ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš je prije nekoliko mjeseci u razgovoru za Žurnal negirao bilo kakvu odgovornost u ovom predmetu.

''Bio je to dobar i potpuno čist posao'', rekao je tom prilikom Kurteš.

Tužiteljstvo je pak službeno priopćilo kako po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici Federalne Uprave policije, od ranih jutarnjih sati provode aktivnosti na vršenju pretresa i privođenju osumnjičenih u okviru predmeta Tužiteljstva BiH.

''Aktivnosti se odnose na četiri osumnjičene osobe i jednu pravnu osobu-poduzeće, a među kojima su i bivši dužnosnici MUP-a FBiH. Osumnjičene osobe pod istragom su zbog sumnje u kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, odnosno da su svojim radnjama u okviru procesa javnih nabavki zloupotrijebili položaj i omogućili stjecanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko milijun KM'', navedeno je iz državnog tužiteljstva.

Kopirati
Drag cursor here to close