Beograd

Saslušani piloti JNA zbog granatiranja Banskih dvora

Ispitani su general Ljubimir Bajić i pukovnici Slobodan Jeremić, Đuro Miličević, Ratko Dopuđa i Čedo Knežević.
Vijesti / Crna Kronika | 31. 12. 2018. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arhivska fotografija / Banski dvori nakon raketiranja 1991. godine

Po zamolnici Hrvatske, u Beogradu su prošlog tjedna saslušani piloti nekadašnje JNA, objavio je Tanjug.

Saslušani su povodom tvrdnji hrvatskog tužiteljstva da su 1991. godine granatirali Banske dvore u Zagrebu s ciljem da ubiju Franju Tuđmana, tadašnjeg predsjednika Hrvatske.

Saslušanje je obavljeno u zgradi Specijalnog suda u Beogradu u prisustvu tužitelja iz Hrvatske, a njime je rukovodio sudac iz Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, na čije postupanje obrana ima niz prigovora i najavljuje pritužbe nadležnim sudskim i državnim organima.

Obrana okrivljuje Stipetića

Naime, po zamolnici Hrvatske, u četvrtak su ispitani general Ljubimir Bajić i pukovnici Slobodan Jeremić, Đuro Miličević, Ratko Dopuđa i Čedo Knežević.

Oni su, prema tvrdnjama hrvatskog tužiteljstva, po naredbi Bajića granatirali Banske dvore u vreme sastanka Tuđmana, Stipe Mesića i Ante Markovića, s ciljem da ubiju Tuđmana te da su time izvršili ratni zločin.

Obrana tvrdi da ovi navodi nisu točni, već da je eksploziju u Banskim dvorima po nalogu Tuđama izveo bivši general JNA Petar Stipetić, koristeći avionska ubojita sredstva iz zauzetih skladišta JNA, ali se srpski piloti pred sucem nisu detaljno izjašnjavali jer nisu oslobođeni čuvanja vojne tajne.

Kako u izjavi za Tanjug tvrdi jedan od njihovih branitelja Dušan Bratić, postupajući sudac je tijekom saslušanja iskazao veliko nepoštovanje prema okrivljenima i njihovim odvjetnicima.

Sudčeve upadice

''Najprije, okrivljenima i njihovim braniteljima sudac nije dozvolio da pročitaju krivičnu prijavu Hrvatske s prilozima, a potom je povodom izjava da je nihov jezik srpski jezik, a pismo ćirilično, kao i da će dati iskaz sudu svoje države i naroda, sudac sve vrijeme imao upadice, komentare neprimjerene sucu i sudu'', rekao je Bratić.

Obračajući se okrivljenima na neprimjeren način, ''vičući na njih i vrijeđajući njihovo dostojanstvo i domoljubna osjećanja'', sudac je, prema mišljenju odvjetnika Bratića, izložio poruzi sve te vrijednosti i državu Srbiju.

  / Banski dvori

Bratić tvrdi kako je time prekršio ne samo prava okrivljenih iz Zakonika o krivičnom postupku, Ustava Srbije, Europske konvencije o ljudskim pravima već i etički kodeks ponašanja suca, čime je naručeno i dostojanstvo suda.

Zbog svega toga je najavio da će se odgovarajućim inicijalnim aktima obratiti predsjedniku Višeg suda, Visokom vijeću sudstva i drugim nadležnim državnim organima, kako bi zaustavili takvo ''od zakona odmetnuto ponašanje i postupanje i preduzeli druge odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti''.

Tanjug navodi kako je Hrvatska krajem prošle godine pokrenula istragu protiv generala bivše JNA Ljubomira Bajića, koji je kao zapovjednik Petog vazduhoplovnog korpusa 1991. godine, navodno naredio raketiranje Banskih dvora - sjedišta prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Vojni cilj

Povodom pokretanja istrage poslije 26 godina, general Bajić je u izjavama za medije podsjetio da je hrvatski vrh tada izdao naređenje za opći napad na vojarne JNA na području Hrvatske.

''General Bajić je u skladu s odlukom Štaba Vrhovne komande Oružanih snaga SFRJ - da se za svaki napadnuti i zauzeti objekt JNA odmah uništi po jedan objekt od ključnog značaja za Hrvatsku, isplanirao, između ostalog, udar i na Banske dvore, ali ga je Tuđman pretekao'', kaže Bratić.

Inače, kako je dodao, Hrvatska u to vrijeme nije bila međunarodno priznata država već federalna jedinica SFRJ, a Franjo Tuđman je sa suradnicima (generalima Antunom Tusom, Jankom Bobetkom, Petrom Stipetićem, Martinom Špegeljom, Josipom Boljkovcem i drugima) idejno isplanirao, organizirao, naređivao i usmjeravao terorističke napade na objekte, jedinice i ustanove JNA i njene pripadnike, kao jedine legalne oružane sile u suverenoj državi SFRJ.

''Drugim riječima, Tuđman je organizirao oružanu pobunu, pa su i on i objekti koje je koristio radi provođenja tih aktivnosti bili legitimni vojni cilj za JNA'', tvrdi odvjetnik Bratić.

Kopirati
Drag cursor here to close