Udovica Mira

Milošević i Tuđman nisu imali tajne dogovore

Pod naslovom "Ispovijest: Tko je i zbog čega ubio mog Slobodana", Mira Marković kaže da je Milošević bio protivnik kojeg nisu mogli pobijediti viteški već iz potaje te da je on uhićen da bude osuđen, a ne ubijen.
Vijesti / Politika | 05. 02. 2018. u 14:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Slobodan Milošević i Franjo Tuđman nisu imali tajne dogovore o ratu i podjelama Bosne i Hercegovine'', tvrdi udovica bivšeg predsjednika Srbije Mirjana Marković u intervjuu Kuriru.

"Naravno da nisu. Bez obzira na sve političke i osobne razlike koje ih dijele, obojica su obrazovani i ozbiljni ljudi. Tako politiku i političke razgovore zamišljaju oni koji o njima (Miloševiću i Tuđmanu) razmjenjuju mišljenja u kavanama",  rekla je Mirjana Marković za beogradski list Kurir.

Kaže kako je taj "kavanski pogled na politiku prisutan u svim vremenima, i najburnijim".

Mirjana Mira Marković, udovica nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, već 15 godina živi u Rusiji, gdje je dobila azil.

U Srbiji joj se još sudi zbog navodnih zlouporaba pri dodjeli državnih stanova tijekom 90-tih, i na Interpolovoj je tjeralici, zbog čega 2006., navodno, nije mogla doći ni na pogreb svog supruga, koji je preminuo u pritvoru Haaškog tribunala (ICTY), gdje mu se sudilo za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

U razgovoru za Kurir Marković kaže kako "najvećom greškom u politici" svog supruga drži njegovu popustljivost prema pojedinim vođama Srba zapadno od Drine.

"Strpljenje i tolerantnost prema nekim usijanim glavama u vodstvu preko Drine devedesetih godina, koji su i najbolju volju međunarodne zajednice, kada bi bila izražena, odbijali, vođeni iracionalnom zabludom o sigurnoj pobjedi, na koju su, međutim, računali oslanjajući se na njega (Miloševića)", rekla je Mira Marković za list Kurir koji njezinu ispovijest donosi u dva nastavka.

Pod naslovom "Ispovijest: Tko je i zbog čega ubio mog Slobodana", Mira Marković kaže da je Milošević bio protivnik kojeg nisu mogli pobijediti viteški već iz potaje te da je on uhićen da bude osuđen, a ne ubijen.

"...Ali kad su vidjeli da ga ne mogu osuditi, odlučili su ga ubiti", tvrdi udovica nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije.

Bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević preminuo je u pritvoru Haaškog tribunala (ICTY) gdje mu se sudilo za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, a optužen je za zločine protiv čovječnosti te, među ostalim, i da je bio dio zločinačkog poduhvata za etničko čišćenje i genocid u BiH.

Poslije poraza na izborima  i velikih prosvjeda 5. listopada 2000. Milošević je svrgnut s vlasti, a ubrzo je javno priznao poraz protukandidatu Vojislavu Koštunici.

Milošević je uhićen 1. travnja 2001. da bi ga tadašnja vlast na čelu s premijerom Zoranom Đinđićem izručila Den Haagu 28. lipnja iste godine.

Milošević se pred ICTY-em branio bez odvjetnika, a preminuo je u pritvoru 11. ožujka 2006. od posljedica srčanog udara, ne dočekavši kraj dokaznog postupka i presudu. Sahranjen je 18. ožujka u dvorištu obiteljske kuće u Požarevcu.

Kopirati
Drag cursor here to close