Neblagovremeno

Sa suđenja Čauševiću: Odbijeno izuzeće tužitelja, obrana ulagala dokaze

Sadikovićeva braniteljica Adna Dobojlić je među materijalne dokaze uložila i e-mail korespondenciju komunikacije s fakturama, kojom nastoji dokazati da su nabavke bile u skladu sa zakonskim propisima.
Vijesti / Crna Kronika | 02. 07. 2020. u 13:46 BIRN Justice Report

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću, priopćeno je da je odbijen njegov prijedlog za izuzeće tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Dubravka Čampare.

Biljana Ćuković, predsjedavajuća Vijeća Suda BiH, kazala je da je Sud dobio rješenje Tužiteljstva BiH od 30. lipnja ove godine da je prijedlog Čauševića za izuzeće tužitelja Čampare odbijen kao neblagovremen.

Čaušević je 18. lipnja zatražio izuzeće tužitelja Dubravka Čampare jer smatra da je pristran.

Tužiteljstvo BiH tereti Čauševića za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara. S njim je optužen i Anes Sadiković, za davanje dara pri uvozu tekstila.

Čauševiću se stavlja na teret i da je “Glasu Srpske – Grafika a.d. Banja Luka” pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 200.000 konvertibilnih maraka (KM).

Nakon obavještenja o odbijanju zahtjeva za izuzeće postupajućeg tužitelja, Obrana Anesa Sadikovića uložila je materijalne dokaze, među kojima je i tablica UIO-a o uvozu tekstila za period od 2005. do 2010. godine kojom namjerava dokazati da tvrtke ''Eko-San'' i ''Janus'' nisu bile najznačajniji dobavljači i da nisu mogle imati povlašten položaj.

Sadikovićeva braniteljica Adna Dobojlić je među materijalne dokaze uložila i e-mail korespondenciju komunikacije s fakturama, kojom nastoji dokazati da su nabavke bile u skladu sa zakonskim propisima.

Optužba je prigovarala na zakonitost i autentičnost ovih dokaza.

Među uloženim dokazima Sadikovićeve Odbrane je i akt Grada Banja Luka od 16. srpnja 2018. sa rješenjem Grada Banja Luka od 3. veljače 2009. na okolnosti da je hotel “Šeher” tada dobio upotrebnu dozvolu.

“Nije bio ni otvoren 2007. i 2008. godine”, rekla je Dobojlić, dodavši da ovim dokazom namjerava osporiti tvrdnje svjedoka koji su svjedočili suprotno u postupku, uloživši i fotografije hotela tijekom gradnje 2009. godine.

Tužitelj Čampara je na ovaj dokaz uložio prigovor relevantnosti.

Nakon ulaganja dokaza Obrane, Optužba je uložila izjave koje su optuženi dali u istrazi. Obrana je prigovarala na ulaganje izjave Sadikovića od 19. srpnja 2014. navodeći da nije uzeta u ovom, već u drugom krivičnom predmetu, dok Čaušević nije ulagao prigovor da se više njegovih iskaza iz 2014. i 2017. uloži.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close