Vozi, Miško

Rekorderi: Dužan 257.163 KM za prometne prekršaje!

Apsolutni rekorder, po iznosu duga, jeste muškarac iz sarajevske općine Stari grad.
Vijesti / Crna Kronika | 20. 03. 2021. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vozači u BiH duguju državi 72.858.026 KM po osnovu neplaćenih kazni za prometne prekršaje, objavile su Večernje novosti podatke Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Prema tim podacima, vozači iz Republike Srpske za kazne duguju 23.366.043 KM, dug vozača iz Federacije BiH je duplo veći i iznosi 46.759.523 KM, a u Brčko distriktu 3.190.360 KM.

Apsolutni rekorder, po iznosu duga, jeste muškarac iz sarajevske općine Stari grad.

Radi se o F. J. kojeg je patrola PU Istočno Sarajevo 13. ožujka zaustavila i privremeno mu oduzela Fiat Punto, utvrdivši da ima više od 350 neplaćenih prekršajnih naloga.

"F. J. je upravljao neregistriranim vozilom, bez oznaka i prije stjecanja prava na upravljanje vozilom. Uvidom u službene evidencije utvrđeno je da u registru kazni ima ukupan dug od 257.163 KM", navode u PU Istočno Sarajevo.

To je jedini vozač u BiH koji ima šestocifreni iznos duga. Po iznosu se izdvajaju dva vozača iz Brčkog koji za neplaćene prekršaje duguju 85.720 KM, odnosno 78.548 KM.

Video: Obitelj Grabo - Krivo skretanje

Na "pobjedničkom postolju" dužnika iz RS su vozač iz Modriče (73.539 KM), Srpca (58.194) i Trebinja (53.968 KM). Rekordera iz Sarajeva u FBiH prate vozači iz Živinica i Hadžića, sa dugovima od 67.373 KM, odnosno 64.915 KM, prenose "Večernje novosti".

"Najviše novca duguje se za prekršaje prekoračenja brzine. Slijedi vožnja bez važeće vozačke dozvole, nevezivanja pojasa, nedostatka opreme, i vožnja bez položenog vozačkog ispita", navode u IDDEEA.

Večernje novosti navode kako je poznato da u Srpskoj registracija vozila ili produženje vozačke dozvole nije moguće bez plaćanja kazne, pa su se građani dosjetili da vozila prepisuju na druge osobe. I prinudna naplata, koju MUP RS prosljeđuje Poreskoj upravi, nemoguća je ukoliko dužnik ne posjeduje imovinu ili redovna primanja. Krajnji oblik naplate je zamjena novčane kazne za kaznu zatvora i to tako što se za svakih 50 KM duga određuje dan zatvora, s tim da kazna ne može biti duža od 60 dana.

To praktično znači da vozač iz Modriče zbog duga od 73.539 KM ne može ići četiri godine u zatvor, jer se o svakom neplaćenom prekršaju mora odlučivati pojedinačno.

S obzirom na pretrpanost sudova dobar dio ukupnog duga vozača u vjerojatno nikada i neće biti naplaćen, budući da zastarijevaju pet godina od pravosnažnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close