Prvostupanjska

Ramić oslobođen optužbi za zločin u Konjicu

Vijesti / Crna Kronika | 17. 05. 2022. u 12:26 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudsko vijeće Državnog suda oslobodilo je prvostupanjskom presudom Agana Ramića, optuženog za maltretiranje maloljetne osobe u konjičkom selu Brđani u ljeto 1992. godine, navodeći da Tužiteljstvo nije dokazalo pravnu kvalifikaciju koja mu se stavlja na teret.

Optužnicom se Ramić tereti za zločin protiv čovječnosti, što prema mišljenju Vijeća nije dokazano u ovom predmetu.

''Tužiteljstvo nije ponudilo konkretne dokaze za tu pravnu kvalifikaciju”, kazala je Dalida Burzić, predsjedavajuća Vijeća.

Ramić je optužen da je u ljeto 1992. godine u selu Brđani kod Konjica, u svojstvu pripadnika Općinskog štaba Teritorijalne obrane Konjic Armije Bosne i Hercegovine, obučen u uniformu Armije i naoružan, došao do kuće malodobnog Siniše Živaka i tražio od njega da mu uhvati janje.

U optužnici stoji da je optuženi, kada je Živak uspio da uhvati janje, nezadovoljan janjetom, počeo da udara Živaka, a kasnije su mu se pridružili i ostali pripadnici Teritorijalne obrane.

Oštećeni se prema presudi upućuje na parnicu po imovinsko-pravnom zahtjevu, dok se Ramić oslobađa troškova obavezne naknade krivičnog postupka u ovom predmetu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Kopirati
Drag cursor here to close