Tužio BiH

Radončić dobio 27 tisuća KM zbog nezakonitok uhićenja i određivanja pritvora

Sud BiH ponovno je vodio postupak nakon žalbe tužene Bosne i Hercegovine protiv ranije prvostepene presude od 10.2.2022. godine.
Vijesti / Crna Kronika | 09. 06. 2022. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponovnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, dobio je presudu kojom se tužena Bosna i Hercegovina obvezuje da mu isplati iznos od 27.000 KM na ime naknade štete zbog neosnovanog uhićenja i nezakonitog pritvora.

Sud BiH ponovno je vodio postupak nakon žalbe tužene Bosne i Hercegovine protiv ranije prvostepene presude od 10.2.2022. godine.

Presudom je ponovno utvrđeno da je predsjednik SBB-a pretrpio povredu ugleda, časti i prava ličnosti zbog neosnovanog uhićenja u montiranom kaznenom postupku, koji je protiv njega vođen tri godine i okončan pravosnažnom oslobađajućom presudom u listopadu 2018. godine, te su odbijeni navodi iz žalbe tužene.

Osim navedenog, tužena Bosna i Hercegovina obvezana je da tužitelju Fahrudinu Radončiću naknadi i troškove postupka u iznosu od 5.344,60 KM.

Radončiću su već ranije, u kaznenom postupku koji je okončan pravosnažnom oslobađajućom presudom, dodijeljeni troškovi u ukupnom iznosu od 24.025,95 KM, koje je donirao u humanitarne svrhe. I financijska sredstva dobijena ovom presudom, Radončić će, također, humanitarno donirati.

Kopirati
Drag cursor here to close