Ponovljeni postupak

Radončić ostao pri tužbi protiv BiH zbog pritvora i mjera zabrane: Traži 30.000 KM

Tijekom završnih riječi podsjetili su kako je Radončić u pritvoru proveo 66 dana, uz dodatnih 17 dana kućnog pritvora, te kako tužbeni zahtjev potkrepljuju činjenicom da je tužitelju izrečena oslobađajuća presuda.
Vijesti / Flash | 20. 05. 2022. u 16:34 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na ponovljenom postupku pred Upravnim odjeljenjem, nakon što je Drugostupanjsko vijeće Državnog suda predmet u kojem je Fahrudin Radončić tužio Bosnu i Hercegovinu vratilo na ponovni postupak, tužitelj je ponovo zatražio naknadu nematerijalne štete u iznosu od 30.000 KM.

Radončić je tužbu podnio zbog neosnovanog uhićenja i vremena provedenog u pritvoru i pod mjerama zabrane tijekom postupka u kojem je pravomoćno oslobođen optužbi za ometanje rada pravosuđa. Sud BiH je u listopadu 2018. pravomoćno oslobodio Radončića optužbe za ometanje rada pravosuđa, zajedno sa Bilsenom Šahman i Bakirom Dautbašićem.

Rješenjem Drugostupanjskog vijeća Suda od 12. travnja ove godine, tužba je vraćena na ponovni postupak nakon žalbe Pravobraniteljstva BiH na prvostupanjsku presudu. Njom je skoro u cijelosti usvojen tužbeni zahtjev i određena isplata naknade nematerijalne štete Radončiću u iznosu od oko 27.000 konvertibilnih maraka (KM). Rješenjem je naloženo i da prvostupanjski sud ponovo cijeni sve dokaze provedene u tijeku postupka, naročito rješenje kojim je tužitelju određen pritvor radi kršenja mjera zabrane.

U okviru glavnog pretresa na ponovljenom suđenju, Almina Pilav i Asim Crnalić, punomoćnici tužitelja, izjavili su kako smatraju da je rješenje Drugostupanjskog vijeća u cijelosti pogrešno, te da ostaju kod prvobitnog tužbenog zahtjeva.

Mladen Draganić, pomoćnik pravobranitelja BiH, rekao je kako ostaju kod svih prigovora na tužbu, nakon čega je otvoren dokazni postupak, u okviru kojeg su uloženi u spis u ranijem postupku dati iskazi tužitelja i mišljenje vještaka neuropsihijatra Abdulaha Kučukalića.

Punomoćnici su, po okončanju dokaznog postupka, dodali i kako tužitelj zahtijeva naknadu nematerijalne štete na ime pretrpljenih duševnih bolova i straha zbog neosnovanog lišenja slobode, koje je dovelo do povrede časti i ugleda.

Tijekom završnih riječi podsjetili su kako je Radončić u pritvoru proveo 66 dana, uz dodatnih 17 dana kućnog pritvora, te kako tužbeni zahtjev potkrepljuju činjenicom da je tužitelju izrečena oslobađajuća presuda.

''Očigledno je da je tužitelj neosnovano, bez ikakvog stvarnog i pravnog razloga držan u pritvoru, odnosno procesuiran pred Sudom BiH'', dodala je Pilav, kao i to da je tijekom pritvora i mjera zabrane tužitelj bio onemogućen ostvarivati normalne porodične, prijateljske i poslovne kontakte.

Pomoćnik pravobranitelja Draganić je u završnoj riječi kazao kako ostaju pri stavu da je tužbeni zahtjev tužitelja neosnovan, te da mu ne pripada naknada štete jer je ''svojim postupanjem prouzrokovao određivanje pritvora'' zbog nepoštivanja mjera zabrane. Zahtjev Radončića osporavaju i činjenicom da je on materijalno imućan čovjek, te da mu naknada štete takve vrste ne bi ponudila nikakvu satisfakciju.

Odluka po Radončićevoj tužbi bit će donesena naknadno, u zakonom propisanom roku.

Kopirati
Drag cursor here to close