Govor mržnje

Prva presuda u BiH za diskriminaciju nad LGBTI osobama

"Ovo je potvrda da govor mržnje i pozivanje na nasilje na društvenim mrežama, pogotovo javnih osoba i političara/ki, nije dopustivo i da se može sankcionirati", kazala je članica Organizacijskog odbora Bh. parade ponosa Lejla Huremović.
Vijesti / Crna Kronika | 26. 04. 2022. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud u Sarajevu je 4. travnja 2022. godine donio prvostupanjsku presudu kojom je po prvi put u Bosni i Hercegovini sudski potvrđena diskriminacija prema LGBTI osobama, prenosi Sarajevski otvoreni centar, prenosi N1

Presuda se odnosi na javni istup koji je putem svog Facebook profila uputila tadašnja zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, Samra Ćosović Hajdarević. Ona je tada, reagirajući na najavu organizatora Prve bosanskohercegovačke parade ponosa reagirala sa sljedećim statusom, koji je odjeknuo u javnosti i prenesen je od strane niza tiskanih i elektronskih medija:

"Državo nemaš pravo da se žališ, sve dok stanje naroda ne popraviš.

Veliku važnost i značaj je dobila jedna mala skupina od 15 aktivista i aktivistkinja iz Prijedora, Banja Luke, Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i ostalih dijelova BiH. Njih 15 je dovoljno da pokrenu inicijativu za povorku i organiziraju širom regije te tzv. parade ponosa koje imaju za cilj da upropaste državu i njen narod.

Svako ima pravo na život kakav želi, tako isto imamo i mi svoje pravo da biramo s kim želimo da živimo. Želim da se ovakvi ljudi izoliraju i sklone što dalje od naše djece i društva. Neka idu negdje drugo i prave sebi grad, državu, zakone i svoja prava koja im nitko neće osporavati. Ali, ovdje NE!"

Lejla Huremović, članica Organizacijskog odbora Bh. parade ponosa kaže:

"Ova presuda je vrlo bitna jer je dokazano da se zbog širenja govora mržnje i pozivanja na nasilje prema LGBTIQ+ osobama u online sferi (društvenim mrežama) može isto proširiti i utjecati na kvalitetu života LGBTIQ+ osoba, odnosno može dovesti do fizičkog nasilja. Ovo je potvrda da govor mržnje i pozivanje na nasilje na društvenim mrežama, pogotovo javnih osoba i političara/ki, nije dopustivo i da se može sankcionirati. U duhu i ovogodišnje Bh. povorke ponosa, koja je 25. lipnja, neka svima ova presuda bude opomena da će svaki govor mržnje i pozivanje na nasilje biti prijavljen i da ćemo očekivati iste i slične presude". 

Potrebno je podcrtati da je presuda prvostupanjska te da nije konačna niti pravomoćna, navode iz SOC-a.

Ipak, smatraju iskomunicirati je prema javnosti iz nekoliko razloga.

"Po prvi put jedan sud u Bosni i Hercegovini je utvrdio postojanje diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika. Od 2009. godine od kada su seksualna orijentacija, rodni identitet uvedene kao zabranjeni osnovi kroz navedeni Zakon, bilo je potrebno skoro 13 godina do prve presude. Također, sloboda govora nije apsolutna i osobe moraju biti svjesni poruka i posljedica takvih poruka koje emitiraju u javnost. Upućivanje kritike ili negativni komentari prema LGBTI osobama i Povorci ponosa mogu spadati u slobodu govora ali javno pozivanje na izolaciju, segregaciju i uklanjanje pojedinih osoba iz društva zbog njihove seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili spolnih karakteristika smatramo da predstavlja jasan govor mržnje. I na kraju, u državi u kojoj svaka treća LGBTI osoba tvrdi da je doživjela diskriminaciju zbog toga što su lezbijka, gay, biseksualna, transrodna ili interspolna osoba, ovakve poruke su pozitivan signal da je moguće tražiti pravdu i zaštitu kroz institucije", navode u Sarajevskom otvorenom centru.

Kopirati
Drag cursor here to close