Tko je kriv?

Mostar: 10 mjeseci i 9 prometnih u kojima su stradali pješaci

Teške tjelesne ozljede zadobio je 76-godišnji muškarac u prometnoj nesreći koja se 9. srpnja 2022. dogodila u Mostaru.
Vijesti / Crna Kronika | 03. 03. 2023. u 11:30 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednjih deset mjeseci u Mostaru se dogodilo devet prometnih nesreća u kojima su stradali pješaci. Neki sa smrtnim ishodom, dok su neki prošli s težim ili lakšim tjelesnim ozljedama.

Skoro svaki mjesec po jedna prometna u kojoj je na neki način stradao pješak/ci.

Žrtva i beba u kolicima

Jedna takva dogodila se sinoć na mostarskoj Aveniji u kojoj su ozlijeđeni beba i majka koja je gurala dječja kolica.

Očevici nesreće su  kazali da je jedan automobil stao kako bi žena prešla cestu. U trenutku dok su prelazili cestu naišao je Fiat Punto, koji ih je udario. Očevici nesreće su  kazali da je jedan automobil stao kako bi žena prešla cestu. U trenutku dok su prelazili cestu naišao je Fiat Punto, koji ih je udario.

"Sreća je da nije brzo vozio, a ovdje je, vidite, prilično mračno, navodno ih nije vidio. Ali, kako god, jezivo je", rekao je jedan muškarac.

No, ako se vratimo unatrag, od svibnja prošle godine skoro svaki mjesec imali smo po jednu prometnu nesreću u kojoj je udaren pješak/inja u Mostaru. Neki na pješačkom prijelazu, neki izvan njega.

U svibnju prošle godine u ulici Boskipa Čule dogodila se nesreća u kojoj je pješak prema tadašnjim informacijama zadobio zadobio ozljede neutvrđenog stupnja. A kolone automobila koje su se formirale u ovoj ulici izazvale su kolaps u gradu.

Već sljedeći mjesec, još jedna prometna u kojoj je sudjelovao pješak. Naime, na mostarskom Bišću Polju, nedaleko od ''Hercegovina-prometa'' tada je ozlijeđen pješak A.M. (37) iz Stoca, a njega je udario automobil stranih registarskih oznaka, kojim je upravljala A.Đ. (67) državljanka Austrije .

Pješak preminuo

Teške tjelesne ozljede zadobio je 76-godišnji muškarac u prometnoj nesreći koja se  9. srpnja 2022. dogodila u Mostaru. Kako je tada MUP HNŽ-a naveo, u Ulici fra Franje Miličevića u Mostaru A.K. (2002) s vozilom marke Renault Clio udario je u pješaka C.M. (1946) koji je zadobio teške tjelesne ozlijede. 

Ni kolovoz nije bio 'miran' što se tiče prometnih u kojima stradaju pješaci u Mostaru. Jedan pješak je teško ozlijeđen u nesreći koja se u 8. mjesecu prošle godine dogodila u naselju Vrapčići. Pješak je tada kolima Hitne medicinske pomoći prebačen u bolnicu, a do nesreće je došlo kada je vozač automobila Peugeot 208 naletio na pješaka.

U rujnu je motocikl udario pješaka, koji je u ovoj prometnoj nesreći zadobio teške tjelesne ozljede. Kako je priopćeno u policijskom izvješću, pješak I.Z. (1974) je zadobio teške tjelesne ozljede nakon što je na njega naletio motocikl u Ulici Ante Starčevića u Mostaru. Kako je objavila policija, pješaka je ozlijedio M.K. (1994) iz Mostara upravljajući motociklom Moto Guzzi.

Dvije prometne u studenom u istoj ulici

Nakon ove prometne, već sljedeći mjesec dogodila se još jedna u kojoj je pješak izgubio život. 

Naime, 72-godišnji M. M. iz Mostara izgubio je život u prometnoj nesreći koja se dogodila u listopadu 2022. u naselju Mazoljice. Nesreća se dogodila na magistralnoj cesti M-17 u južnom dijelu Mostara kada je na M. M. naletio automobil Golf 4, kojim je upravljao S. T. (21) iz Gacka. Nakon pružene prve pomoći pješak je prebačen u Kantonalnu bolnicu "Dr. Safet Mujić" gdje je nešto kasnije od zadobivenih ozljeda preminuo.

Dvije prometne u istoj ulici dogodile se u studenom 2022. Radi se o Dubrovačkoj ulici.

U jednoj prometnoj automobil Opel Corsa je udario pješakinju i kako su tada očevici rekli ''pješakinja je nepomično ležala na cesti, ali je bila živa''.

U istoimenoj ulici, također u 11. mjesecu ozlijeđena su dva pješaka. Nesreća se, kako je izvijestila policija, dogodila 12.11.2022. godine, u 3:15 sati, a u njoj su sudjelovali A.Đ. (1987) s vozilom marke Peugeot i pješaci M.D. (1987) i J.V. (1986), državljani Republike Hrvatske. Teže tjelesne ozljede zadobio je M.D., dok je J.V. zadobio lakše tjelesne ozljede, naveo je MUP Hercegovačko-neretvanske županije.

Pravila nitko ne poštuje

Načelnik jedinice sigurnosti prometa u Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija Tomislav Bojić u listopadu 2022. je istaknuo da su nedavna istraživanja pokazala da pravila ne poštuju ni vozači ni pješaci, te je uputio apel da svi, a posebno mediji, više rade na podizanju svijesti o tom problemu.

Tijekom prošle i u prvoj polovici ove godine na području Federacije Bosne i Hercegovine u prometu su stradala 1.022 pješaka, među kojima 33 osobe sa smrtnim ishodom, 291 s težim i 698 pješaka s lakšim ozljedama, podaci su kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova u FBiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close