Blažuj

Pretres u kampu: 17 migranata bit će protjerano iz BiH

U akciji je sudjelovalo 340 policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i 13 službenika Službe za poslove sa strancima BiH Terenski ured Sarajevo.
Vijesti / Crna Kronika | 23. 01. 2021. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, uz asistenciju Službe za poslove sa strancima BiH, danas su od 5.30 do 9.00 sati provodili mjere i radnje iz svoje nadležnosti prilikom realizacije operativne akcije kodnog naziva Blažuj 21.

U akciji je sudjelovalo 340 policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i 13 službenika Službe za poslove sa strancima BiH Terenski ured Sarajevo.

''Planske aktivnosti provedene su po naredbi za pretresanje izdanoj od Općinskog suda u Sarajevu, pod nadzorom Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo, shodno operativnom planu Sektora kriminalističke policije u privremenom prihvatnom centru kampu Blažuj na području općina Ilidža, gdje je tom prilikom izvršen pretres određenih objekata u kampu i sigurnosno interesantnih osoba'', priopćeno je iz MUP-a KS.

Foto: Fena / Pretres u kampu

Navodi se da je prilikom pretresa objekta, koji koriste migranti u kampu Blažuj, zatečeno je oko 3.000 migranata, koji su pregledani i pretreseni u skladu s naredbom za pretresanje i propisanim policijskim ovlastima, gdje su tražene sigurnosno-interesantne osobe, kao i predmeti koji se mogu dovesti vezu s izvršenjem krivičnih djela.

U skladu s navedenim pronađeno je 17 osoba za koje su postojali podaci da su počinitelji krivičnih djela u Bosni i Hercegovini i zemljama u okruženju, te su isti predani u nadležnost Službe za poslove sa strancima BiH.

Tom prilikom sigurnosno-interesantne osobe premještene su u Imigracijski centar Službe za poslove sa strancima, nakon čega će nad istima biti izvršena kriminalistička obrada i izrečene mjere protjerivanija u zemlje porijekla.

Prilikom provedbe navedenih aktivnosti, u blizini objekata koji su pretresani pronađeni su odbačeni predmeti koji su pogodni za nanošenje tjelesnih ozljeda (drvene poluge, metalne poluge, odvijači, škare, skalpeli, kuhinjski noževi i sl.), a koji se dovode u vezu s nedavnim napadom na policijske službenike.

Kopirati
Drag cursor here to close