Oproštaj

Preminuo velikan bh. novinarstva Kemal Kurspahić

Vijesti / Crna Kronika | 17. 09. 2021. u 22:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Privatna arhiva / Preminuo velikan bh. novinarstva Kemal Kurspahić

Kemal Kurspahić preminuo je od posljedica moždanog udara kojeg je zadobio nakon lakšeg kirurškog zahvata, potvrdila je njegova obitelj. 

Kurspahić je bio je glavni urednik bosanskohercegovačkog dnevnika Oslobođenje, 1988-94. godine, a u prvoj godini njegovog mandata Oslobođenje je proglašeno Listom godine u Jugoslaviji 1989, prenosi Mediacentar.

Oslobođenje je pod Kurspahićevim vodstvom dobilo i neka od najprestižnijih priznanja u svjetskom novinarstvu: List godine u svijetu 1992. (BBC i Grenada TV u Velikoj Britaniji), Nagradu slobode u Skandinaviji, Saharovljevu Nagradu za ljudska prava Europskog parlamenta, Nagradu Oscar Romero u Teksasu, Nagradu za savjesnost i integritet u novinarstvu Nieman Fondacije na Harvardu, Nagradu za dostignuća u novinarstvu IPS Servisa iz Rima i sve samo u1993. godini. 

Brojne nagrade

Osobno je dobio prestižne svjetske nagrade:

  • Urednik godine u svijetu 1993 (World Press Review – New York),
  • Nagrada za hrabrost u novinarstvu 1992 (International Women’s Media Foundation – Washington, DC),
  • Nagrada za ljudska prava 1993 (Fondacija Bruno Krajski – Vienna, Austria),
  • Heroj borbe za slobodu tiska 2000 (International Press Institute – Vienna, Austria);
  • Nagradu Erhard Busek za doprinos boljem razumijevanju u Jugoistočnoj Evropi (SEEMO – Vienna, Austria).

Kurspahić je u akademskoj 1994/95. godini bio Nieman Fellow na Harvardu, a u proljeće 1999. gostujući Clark Fellow na Cornell Univerzitetu.

Predavao je i na drugim vodećim američkim univerzitetima i savjetovao mnogobrojne vodeće političare poput predsjednika Bill Clintona i u to doba senatora Joe Bidena, sadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Država.

Zalagao se za jedinstvenu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, ravnopravnu državu svih njenih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku, ili bilo kakvu drugu pripadnost.

Rad u najvećim medijima

U Sjedinjenim Američkim Državama je objavio memoarsku knjigu As Long As Sarajevo Exists/Sve dok Sarajevo postoji (Pamphleteer’s Press, 1997) i Prime Time Crime: Balkan Media in War and Peace (US Institute of Peace Press, 2003).

Ova knjiga je objavljena i u Sarajevu i Beogradu pod naslovom: Zločin u 19:30 – Balkanski mediji u ratu i miru (Media Centar – Sarajevo, 2003, i Dan Graf – Beograd, 2004).

U Sarajevu su tiskane još dvije njegove knjige: Bijela kuća (Oslobođenje, 1984) i Pisma iz rata (Ideje, 1992).

Objavljivao je komentare u najvećim svjetskim listovima uključujući The New York Times, The Washington Post, The Los Angeles Times, International Herald Tribune, Die Zeit, Dagens nyheter, Politiken i druge.

U Americi je radio i kao vodeći urednik lanca nedjeljnih novina The Connection, gdje je obučavao i inspirirao mnogobrojne mlade novinare i dobio mnoštvo nagrada izdavača novina države Virginia, uključujući i nagrade za najbolje redakcijske strane.

Od ljeta 2001. do ljeta 2006. radio je u međunarodnoj diplomaciji, najprije kao predstavnik za tisak agencije Ujedinjenih naroda za borbu protiv droge i organiziranog kriminala u Beču, a zatim kao predstavnik te agencije za karipsku regiju sa sjedištem na Barbadosu, odgovoran za 29 država i teritorija.

Kopirati
Drag cursor here to close