Analitičar i kolumnist

Preminuo poznati novinar Miloš Vasić

Vijesti / Crna Kronika | 25. 09. 2021. u 19:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Tportal.hr / Preminuo poznati novinar Miloš Vasić

Jedan od osnivača beogradskog tjednika "Vreme", novinar, kolumnist i analitičar Miloš Vasić, preminuo je u subotu u Beogradu poslije duge i teške bolesti, priopćila je redakcija tog tjednika.

Vasić je rođen 1947., novinarstvom se počeo baviti 1969., a prije dolaska u "Vreme" proveo je 15 godina u tjedniku NIN, koji je napustio zbog pritisaka režima Slobodana Miloševića.

Na prijedlog jednog od suosnivača "Vremena" Srđe Popovića 1990. je prihvatio ideju da sudjeluje u pokretanju novog tjednika zajedno s velikanima jugoslavenskog novinarstva i kulturne scene Jugom Grizeljom, Harijem Štajnerom, Jurijem Gustinčićem, Ratkom Božovićem i Lazarom Stojanovićem, prenosi Hina. 

Vasić je u redakciji za tri desetljeća "pokrivao apsolutno sve važne teme, od demonstracija 9. ožujka 1991., preko rata u Hrvatskoj, Bosni, na Kosovu…

Njegovi tekstovi nakon atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića i tijekom operacije 'Sablja', koja je potom uslijedila, postavili su standarde onoga što se danas smatra istraživačkim novinarstvom.

Vasić je tekstove iz tog razdoblja uzeo kao temelj za knjigu 'Atentat na Zorana', a donijela mu je gotovo sve važne novinarske nagrade u Srbiji", naveo je tjednik "Vreme".

Autor je i više knjiga o oružju, romana „Ptica panike“, kao i zbirke kolumni "Moj muški život".

"Kao novinar, bio je oštar, precizan, s prepoznatljivim stilom. Kao kolega, bio je sve suprotno od toga: blag poput roditelja, mudar savjetnik i nježan kritičar, onaj od koga su svi mlađi članovi redakcije učili, svjesni da nikada neće biti ni blizu kao Miša", navodi "Vreme" povodom odlaska jednog od svojih osnivača.

Iza Miloša Vasića ostalo je petoro djece i brojni unuci. Vrijeme komemoracije i ispraćaja bit će naknadno objavljeni.

Kopirati
Drag cursor here to close