Akcija SIPA-e

Predložen pritvor za osumnjičene u predmetu naziva "Index": Korupcija i nezakonita prodaja diploma

Mjera pritvora u trajanju od 30 dana predložena je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. točke b) i c) ZKP-a BiH.
Vijesti / Crna Kronika | 19. 03. 2024. u 16:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, prema Sudu BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene: Edinu Brutus, Damira Žugu, Elmu Brutus, Kaju Imširović i Hajriza Bećirovića.

Mjera pritvora u trajanju od 30 dana predložena je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. točke b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili sudionike ili ponovno počiniti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

U pogledu Mevludina Jašarevića, bit će predložene mjere zabrane, između ostalog, koje se odnose na zabranu sastajanja sa svjedocima i zabrana prelaska državne granice.

Za što su osumnjičeni?

Navedeni osumnjičeni se terete da su, u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi, izdavali diplome Internacionalnog univerziteta u Goraždu (IUG) o visokom obrazovanju sa sva tri ciklusa studija većem broju osoba na području BiH, Italije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Libije, Turske i drugih zemalja. Tijekom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičena Edina Brutus i drugi pripadnici grupe pronalazili lica zainteresirana za stjecanje diploma ili kupovinu istih, u potpuno nezakonitom procesu, bez odobrenja nadležnih organa u BiH, Švicarskoj Konfederaciji i Italiji, kao i organizirali navodnu nastavu na teritoriju Švicarske i Italije za studente iz Italije.

Nakon toga je pod nadzorom Brutus Edine vršeno retroaktivno upisivanje podataka studenata u matične knjige, unošenje podataka o upisu na fakultet, lažnih podataka o položenim ispitima, krivotvorenje potpisa profesora, sačinjavanje studentskih dosjea kupaca diploma i stranih studenata, nakon čega su dekani i rektori potpisivali uvjerenja o diplomiranju i diplome o stečenom stupnju visokog obrazovanja, posebno svjesni da IUG nije imao dozvolu za rad izvan Bosanko-podrinjskog kantona Goražde, a za koje usluge odnosno diplome su u većini slučajeva naplaćivali novčane iznose u visini koje bi studenti inače morali platiti za službene troškove studiranja.

Oni se sumnjiče da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom pranje novca propisana KZ BiH, te kaznenim djelima posebni slučajevi krivotvorenja isprava, ovjeravanje neistinitog sadržaja, prevara, davanje dara i drugih oblika koristi, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava i oduzimanje ili uništenje službenog pečata ili službenih spisa, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja iz KZ F BiH.

Akcija provedena u više gradova

Akcija je provedena na području Goražda, Sarajeva, Zenice, Travnika i Konjica, pod nadzorom postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH, a u realizaciji akcije sudjelovali su policijski službenici SIPA-e, u suradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije, MUP-a ŽS, Zeničko–dobojske županije, Bosansko-podrinjske županije, Hercegbosanske županije i Hercegovačko - neretvanske županije.

Tijekom akcije zaplijenjena je značajna količina novca, veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, dosjei studenata, dokumentacija koja se odnosi na financijsko poslovanje pravnih lica, pečati, računari i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Za pet fizičkih lica izvršene su privremene obustave transakcija u iznosu većem od 350.000 KM.

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu tužiteljstva.

Kopirati
Drag cursor here to close