Sud BiH

Potvrđena presuda za zločin u Štrpcima

Miodrag Stojanović, branitelj Dragičevića, Petko Pavlović, branitelj Obrada Poluge, te Slaviša Prodanović, branitelj Olivera Krsmanovića potvrdili su da je Sud BiH u potpunosti potvrdio prvostupanjsku presudu.
Vijesti / Crna Kronika | 29. 08. 2023. u 10:40 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apelacijsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostupanjsku presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osuđena na 91 godinu zatvora za sudjelovanje 27. veljače 1993. u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima, koji su ubijeni na području Višegrada, dok je Luka Dragičević oslobođen optužbe da je izdao naređenje za odvođenje civila, potvrđeno je za Detektor.

Miodrag Stojanović, branitelj Dragičevića, Petko Pavlović, branitelj Obrada Poluge, te Slaviša Prodanović, branitelj Olivera Krsmanovića, za Detektor su potvrdili da je Sud BiH u potpunosti potvrdio prvostupanjsku presudu.

Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović i Miodrag Mitrašinović su prvostupanjskom presudom osuđeni na po 13 godina zatvora jer su kao suizvršitelji sudjelovali u ubojstvima 20 civila izvedenih iz voza koji je prometovao na liniji Beograd – Bar, dok je Dragičević oslobođen optužbe da je, kao zapovjednik Druge podrinjske brigade iz Višegrada, dao naređenje za odvođenje civila.

U presudi se navodi da su se optuženi sa ostalim pripadnicima naoružane formacije kamionom dovezili do stanice u Štrpcima, gdje su neki od njih ušli u voz i nakon legitimiranja izveli 20 putnika, među kojima je bio kondukter u vozu, koje su kamionom odvezli u školu u Prelovu, gdje se nalazilo zapovjedništvo Prvog bataljona Druge podrinjske brigade.

Civilima su naredili da uđu u salu škole i skinu odjeću, nakon čega su ih pretukli, žicom im vezali ruke te ih, krvave, kamionom odvezli do srušene kuće Rasima Polje u Mušićima, gdje su ubijeni iz vatrenog oružja, a njihova tijela su potom bačena u Drinu. Kasnije su u jezeru Perućac pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

Tijekom prvostupanjske presude je navedeno da je u likvidaciji 18 zarobljenih civila učestvovao Milan Lukić, a da su dvojica ubijena prilikom pokušaja bijega, od čega je jednog od njih usmrtio osuđeni Nebojša Ranisavljević, a drugog nepoznati vojnik.

Lukića je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina počinjenih u Višegradu, a Sud BiH je početkom 2020. protiv njega podigao optužnicu zbog zločina u Štrpcima, koju je odbio primiti na služenju kazne u Estoniji, dok je Ranisavljević na 15 godina zatvora osuđen u Crnoj Gori.

Kopirati
Drag cursor here to close