Predsjednik BORS-a

Potvrđena optužnica za genocid protiv Milomira Savčića

Prema optužnici, Savčić je od 11. do 15. srpnja 1995. godine na području Nove Kasabe, svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog pothvata.
Vijesti / Crna Kronika | 24. 01. 2020. u 15:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomira Savčića za pomaganje u genocidu u Srebrenici u srpnju 1995. godine.

Savčićev odvjetnik Miodrag Stojanović potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je Sud BiH 13. siječnja ove godine potvrdio optužnicu koja Savčića tereti da je u svojstvu zapovjednik 65. zaštitnog motoriziranog puka Glavnog stožera Vojske Republike Srpske (VRS) planirao, zapovjeda i nadzirao aktivnosti podređenih prilikom zarobljavanja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na području Nove Kasabe te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubojstvima.

Prema optužnici, Savčić je od 11. do 15. srpnja 1995. godine na području Nove Kasabe, svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog pothvata, generalu Ratku Mladiću, zapovjedniku Glavnog stožera VRS-a, pukovniku Ljubiši Beari, načelniku za sigurnost Glavnog stožera VRS-a, te drugim zapovjednicima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade, kao i jedinicama policije, da zarobe i po kratkom postupku pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave i na taj način ih unište kao etničku skupinu na određenom prostoru.

Prvostupanjskom presudom Haaškog suda Mladić je proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u BiH, dok je Ljubiša Beara 2017. godine preminuo u zatvoru u Berlinu. Tamo se nalazio na izdržavanju doživotne zatvorske kazne na koju ga je osudio Haaški sud.

Ročište za produžene mjera zabrane, nakon potvrđivanja optužnica, Sud BiH je zakazao 29. siječnja.

U sljedećem razdoblju bi se Savčić trebao izjasniti o krivici, javio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close